Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Gezondheidsklachten chemiebrand Moerdijk vallen mee’

Brandweerman maakt een foto van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Foto: NRC / Rien Zilvold

Het aantal gezondheidsklachten naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin dit jaar valt mee. Dat schrijven de GGD’en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid en het bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid (GMV) in een vandaag gepubliceerd rapport.

Zeventig inwoners van Moerdijk, 285 hulpverleners en 174 werknemers van bedrijven vulden kort na de brand een vragenlijst in over eventuele gezondheidsklachten die zij hadden. Uit onderzoek blijkt dat na drie maanden het aantal mensen met klachten fors is afgenomen, meldt Novum.

De hulpverleners en omwonenden die de vragenlijst invulden, zijn drie maanden na de brand telefonisch benaderd. Twaalf bewoners en tien hulpverleners lieten weten nog met gezondheidsklachten te kampen. Gezien de omvang van de brand valt dat aantal mee, concluderen de opstellers van het rapport.

Hoeveel van de 174 werknemers op dit moment nog gezondheidsklachten hebben naar aanleiding van de brand is onbekend. Een tot zes weken na de brand waren dat er nog 73. De GGD’en adviseren werkgevers en arbodiensten werknemers te benaderen om na te gaan of ze nog klachten hebben.

Eind januari schreef staatssecretaris Bleker van Economische Zaken en Landbouw dat het gebied binnen tien kilometer van het afgebrande Chemie-Pack niet of nauwelijks verontreinigd was door de brand.

Lees hier meer over de brand in Moerdijk.