Deutsche en NYSE hebben tegenbod onderschat

Deutsche Börse en NYSE Euronext hoeven zichzelf niet al te zeer op de borst te kloppen nu ze nog eens 145 miljoen dollar (bijna 100 miljoen euro) aan synergievoordelen uit de hoge hoed hebben weten te toveren. Het extra geld geeft de Duitse beurs de mogelijkheid zijn bod te verhogen, teneinde een hoger gezamenlijk bod van technologiebeurs Nasdaq OMX en onlinederivatenbeurs IntercontinentalExchange (ICE) te kunnen afweren. Maar het duidt er ook op dat NYSE en zijn partner hun agressieve rivalen zeer hebben onderschat.

Op zich is er niets mis met een herziening van de synergievoordelen die voortvloeien uit een fusie. Moe van de gevolgen van te hoge beloften en te matige prestaties komen veel fuserende bedrijven aanvankelijk met conservatieve schattingen als het gaat om het schrappen van overlappende bezigheden en het ontslaan van boventallig personeel.

Maar de extra voordelen komen meestal pas bovendrijven nadat de deal al is gesloten. NYSE en Deutsche Börse zijn erin geslaagd meer dan 30 procent extra bezuinigingen te vinden, nog geen maand nadat ze een fusie hebben aangekondigd waaraan ze heel lang hadden gewerkt en waarvoor ze maar liefst acht zakenbanken in de arm hebben genomen.

Dat versterkt de indruk dat de twee bedrijven niet goed waren voorbereid op de avances van Nasdaq en ICE en nu paniekerig reageren. Topman Duncan Niederauer van NYSE heeft in het openbaar al toegegeven dat directeur Reto Francioni van Deutsche Börse niet hard genoeg zijn best heeft gedaan om de aandeelhouders van NYSE over de streep te trekken.

Zeker, de hogere besparingen zijn zonder meer goed nieuws voor voorstanders van de trans-Atlantische fusie. Belast, gekort en gekapitaliseerd zouden deze bezuinigingen de Duitse beurs de manoeuvreerruimte kunnen bieden die nodig is om nog eens 1 miljard dollar aan zijn bod toe te voegen, waardoor het gat met het bod van Nasdaq en ICE aanzienlijk zou worden verkleind.

Maar Nasdaq en ICE wijzen er graag op dat de synergievoordelen van de fusie tussen NYSE en Euronext in april 2007 ook al niet zo makkelijk bleken te behalen als destijds was voorgespiegeld.

En het vermogen van NYSE Euronext om plotseling zoveel extra vet weg te snijden maakt de beweringen van de twee spelbrekers geloofwaardiger dat NYSE en Deutsche Börse niet zo bedreven zijn in het wieden van de kosten.

Zorgwekkender voor deze twee partners is de vraag of hun gemakzucht met betrekking tot de waarschijnlijkheid van een tegenbod zich uitstrekt naar mededingingskwesties. Als de toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa het niet eens zijn met hun kijk op de toegenomen concentratie van de markt voor aandelenbeurzen, zou dat fataal kunnen blijken voor hun overeenkomst.

Antony Currie

Vertaling Menno Grootveld