Bij PSV geloven ze er niet meer in

PSV is in de beslissende fase van het seizoen stuurloos en duikelde naar de derde plek.

Ook aanvoerder Engelaar toont zich niet de leider die de ploeg nodig heeft.

Orlando Engelaar keek in de catacomben van de Kuip eventjes opzij naar de gereedstaande verslaggevers in de mixed zone, draaide zich om, slingerde zijn tas om zijn schouder en verliet het stadion door de zijdeur. Het was een typerend beeld voor de aanvoerder van PSV die in de cruciale fase van de competitie zijn verantwoordelijkheid binnen en buiten de lijnen ontloopt. De 31-jarige middenvelder wacht na zijn rode kaart van zondag tegen Feyenoord een schorsing en zal dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komen. Engelaar had de leider van een kampioenselftal moeten zijn, maar staat na twee seizoenen in Eindhovense dienst symbool voor het karakterloze elftal van coach Fred Rutten.

Engelaar was de afgelopen jaren bij FC Twente, Schalke 04 en PSV steeds een verlengstuk van Rutten in het veld. De coach geloofde heilig in de lange voetballer, die in de middelste linie combinaties met zijn ploeggenoten op moet zetten. In dienst van FC Twente steeg hij in 2008, met Ismaïl Aissati en Karim El Ahmadi naast zich op het middenveld, boven zichzelf uit. Engelaar veroverde zelfs een plaats in het Nederlands elftal onder de toenmalige bondscoach Marco van Basten. Op het EK in Zwitserland en Oostenrijk bleek in interlands tegen Italië en Frankrijk dat hij handelingssnelheid tekort komt voor de top. Rutten nam hem toch mee naar Schalke 04.

Zowel Engelaar als Rutten mislukte in het seizoen 2008/2009 bij de Duitse volksclub uit Gelsenkirchen. Geen van beiden kon een stempel drukken op het spel van de Die Königsblauen. Engelaar voelde zich als voetballer niet begrepen en dreigde na het ontslag van Rutten op een zijspoor terecht te komen. Zijn plaats in Oranje was hij kwijtgeraakt aan Mark van Bommel. Engelaar besloot zijn coach te volgen naar PSV. In Eindhoven wilde de geboren Rotterdammer een selectie voor het WK van 2010 veiligstellen en kampioen worden met zijn nieuwe werkgever.

Het liep anders. Bondscoach Bert van Marwijk gaf voor het eindtoernooi in Zuid-Afrika de voorkeur aan Stijn Schaars van AZ. Engelaar was zo teleurgesteld dat hij na het WK voor Oranje bedankte. Het lukte de veertienvoudig international ook niet om zich in dienst van PSV te revancheren. Hij maakte deel uit van een elftal dat vorig jaar na een paar tegenslagen direct afhaakte in de titelrace met FC Twente en Ajax. Dit seizoen moest voor Engelaar en PSV in het teken van de revanche staan. Na het tussentijdse vertrek van de natuurlijke leider Ibrahim Afellay naar Barcelona waren de ogen gericht op de nieuwe aanvoerder Engelaar. Zou hij dan de ploeg van Rutten bij de hand gaan nemen?

Het antwoord op die vraag was een duidelijk ‘nee’. De statistieken zeggen eigenlijk alles. Engelaar kwam dit seizoen niet verder dan twee doelpunten en één assist. In het veld wierp hij zich ook allerminst op als een bepalende speler. Dit tot teleurstelling van Rutten, die een paar weken geleden verzuchtte dat zijn elftal leiders miste. Een wat late constatering van de coach die PSV in twee jaar tijd geen stap verder bracht. Zowel Engelaar als Rutten heeft nog een doorlopend contract in Eindhoven. Maar of de clubleiding in hen nog steeds toekomst ziet, is allerminst vanzelfsprekend.

De wijze waarop PSV zich op Eerste Paasdag in een uitverkochte Kuip liet aftroeven door Feyenoord was tekenend. Rutten had vooraf nog zijn vertrouwen in de spelersgroep uitgesproken, maar zijn elftal bleek opnieuw stuurloos in de beslissende fase van het seizoen. Engelaar hobbelde plichtmatig mee op het middenveld dat op karakter werd afgetroefd. PSV hoopte net als een week eerder tegen Heracles met een paar dodelijke counters toch de drie punten te kunnen pakken. Feyenoord was na de 10-0 nederlaag eerder dit seizoen echter wel tot op het bot gemotiveerd en speelde vol passie. De Rotterdamse club nam met een 3-1 zege revanche.

Engelaar haalde het einde van de wedstrijd niet. In de 53ste minuut werd hij na een tackle op de bal en de benen van Luc Castaignos met een rode kaart van het veld gestuurd. Engelaar sloeg de handen voor zijn ogen en voelde zich opnieuw onbegrepen. Hoofdschuddend verliet de captain van PSV het veld. De afgang van Engelaar stond symbool voor de onmacht van de club die naar de derde positie op de ranglijst duikelde. Met nog een thuiswedstrijd tegen Vitesse en een uitduel met FC Groningen op het programma geloven de PSV’ers niet meer in het kampioenschap.

Ola Toivonen wilde na afloop doen geloven dat de rode kaart van Engelaar cruciaal was geweest. De Zweedse middenvelder wilde zelf niet eens de moeite nemen om uitleg te geven in de wetenschap dat hij en zijn coach Rutten opnieuw aan een verloren seizoen bezig zijn.