Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

WikiLeaks-documenten over Guantánamo-gevangenen

Detainees in orange jumpsuits sit in a holding area under the watchful eyes of military police during in-processing to the temporary detention facility at Camp X-Ray of Naval Base Guantanamo Bay in this January 11, 2002 file photograph. A cache of classified U.S. military documents provides intelligence assessments on nearly all of the 779 people who been detained at the Guantanamo Bay prison in Cuba. The secret documents, made available to The New York Times and several other news organizations, reveal that most of the 172 remaining prisoners have been rated as a "high risk" of posing a threat to the United States and its allies if released without adequate rehabilitation and supervision, the newspaper said in its report late on April 24, 2011. REUTERS/Stringer/Files (CUBA - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Detainees in orange jumpsuits sit in a holding area under the watchful eyes of military police during in-processing to the temporary detention facility at Camp X-Ray of Naval Base Guantanamo Bay in this January 11, 2002 file photograph. A cache of classified U.S. military documents provides intelligence assessments on nearly all of the 779 people who been detained at the Guantanamo Bay prison in Cuba. The secret documents, made available to The New York Times and several other news organizations, reveal that most of the 172 remaining prisoners have been rated as a "high risk" of posing a threat to the United States and its allies if released without adequate rehabilitation and supervision, the newspaper said in its report late on April 24, 2011. REUTERS/Stringer/Files (CUBA - Tags: CRIME LAW POLITICS)

Verschillende kranten hebben afgelopen nacht gepubliceerd over geheime documenten over de (ex-)gevangenen in de Guantánamo Bay-gevangenis. De Amerikaanse regering is ongelukkig met de publicatie.

De zevenhonderd bestanden, waar WikiLeaks gisteren beschikking over kreeg en waar onder meer The Washington Post onmiddellijk over publiceerde, bevatten nieuwe informatie over gevangenen in Guantanamo Bay.

Informatie over gevangenen

De bestanden, zogenaamde DAB’s (Detainee Assessment Briefs) beschrijven de mate waarin een gevangene over waardevolle informatie beschikt en of die gevangene een gevaar voor de Verenigde Staten zou vormen als diegene zou worden vrijgelaten.

Tot op dit moment zijn er 604 gevangenen vrijgelaten uit Guantánamo Bay, terwijl er nog 172 vastzitten. Hoewel de informatie in de DAB’s wellicht munitie kan vormen voor mensenrechtenorganisaties die altijd hebben beweerd dat er mensen met gebrek aan bewijs in ‘Gitmo’ worden vastgehouden, blijkt toch vooral dat een aantal gevangenen veel gevaarlijker is dan tot nu toe door verschillende media werd aangenomen.

Brein achter 9/11

De bestanden bevatten onder meer informatie over Khalid Sheikh Mohammed, naar wordt aangenomen het brein achter de terroristische aanslagen op 11 september 2001, en over Abd al-Rhim al-Nashiri, die in de documenten opschept dat hij inmiddels als gevaarlijker werd gezien dan Khalid Sheikh Mohammed.

NRC-correspondent Titia Ketelaar in Londen schreef veelvuldig over Guantánamo Bay. Volgens haar versterkt de vrijgekomen informatie het beeld dat we al hadden van de situatie.

Sommige gevangenen zitten daar al sinds februari 2002 vast, zonder rechtszaak. De weinige informatie die we tot nu toe hadden kwam bijvoorbeeld uit FBI-dossiers die een paar jaar geleden lekten. Daaruit bleek vooral hoe de gevangenen werden behandeld. Verder heeft persbureau AP in 2006 via de rechter voor elkaar gekregen dat de namen van de gevangenen bekend werden gemaakt. Sindsdien is wel gezegd wie er zijn opgepakt, maar niet wie er werd vrijgelaten: daar hebben we nu ook een beter beeld van.