Samen met Hitler in één tabel, dat vindt Wilders ongepast

Geert Wilders zegt dat het “ongepast” en “ziekelijk demoniserend” is dat hij op Joop.nl in een tabel wordt vergeleken met Adolf Hitler. Dat laat de PVV-leider volgens persbureau Novum vanuit het buitenland weten in reactie op een artikel op het links georiënteerde weblog.

In het bewuste artikel ‘De ironie van de hypocrisie’ gaat auteur Michiel Blok, voormalig voorzitter van GroenLinks in Amsterdam-Oost, in op het niet doorgaan van de Arondéuslezing in het Noord-Hollandse provinciehuis. Het verhaal van Thomas von der Dunk, die daarin onder meer parallellen trekt tussen de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van Wilders, werd door onder anderen PVV’er Hero Brinkman te politiek gekleurd bevonden. Hierop werd de lezing afgelast.

Blok schrijft dat hij het vreemd vindt dat er een taboe is op vergelijkingen met de oorlog en met Adolf Hitler. Aan de hand van 37 kenmerken vergelijkt hij daarop Wilders en andere politici als Mahatma Ghandi en Wim Kok, met Hitler. Dertig keer komen Wilders en de leider van Nazi-Duitsland overeen, Ghandi zes keer en Wim Kok slechts één keer omdat hij, net als Hitler, op democratische wijze aan de macht kwam.

“Deze lijst kenmerken is natuurlijk niet perfect. Maar er zijn wel opvallend veel meningen en zelfs daden die Wilders gemeen heeft met Hitler”, stelt Blok.

Wilders lag al eerder overhoop met de aan de VARA-gelieerde site, nadat daar een tekening van hem als bewaker van een concentratiekamp was geplaatst. Hij sprak toen van “zieke geesten bij de VARA” en boycotte het debat van de omroep in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Uiteindelijk werd de tekening verwijderd nadat bij medewerkers van de VARA bedreigingen waren binnengekomen.