Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Talibaan helpt 476 mensen ontsnappen uit Afghaanse gevangenis

Ruim vierhonderd mensen zijn via een tunnel ontsnapt uit de grootste gevangenis van de Zuid-Afghaanse stad Kandahar. De Talibaan heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontsnapping.

Update: NRC-correspondent Bette Dam is vanmorgen meteen naar de gevangenis gegaan:

De Talibaan heeft het over een tunnel van 320 meter, maar als ik een beetje goed kan schatten gaat het om een tunnel van minder dan 150 meter. De tunnel is wel indrukwekkend en ingenieus. Een Afghaanse politieagent vertelde me dat er rails in de tunnel lagen met wagonnetjes om het zand af te voeren. ‘Mini-riskja’s’, noemde hij die. Ik ben net bij het begin van de tunnel geweest in de cel: het is een gat van 1 bij 1,5 meter, daar is elke ruim vierhonderd gevangenen stuk voor stuk doorheen gegleden. De operatie begon om elf uur gisteravond. ‘s Nachts stuitte de politie op acht mannen die zich verdacht gedroegen: na twee uur verhoor gaven ze toe ontsnapt te zijn en wezen ze de politie het gat. Daardoor duurde de ontsnapping uiteindelijk tot zes uur.

“Ze stroomden de tunnel uit en losten op in de stad Kandahar”, aldus Ghulam Dastagir Mayar, de directeur van de gevangenis. De grote ontsnapping volgt na jarenlange verbeteringen aan de veiligheid in de gevangenis, waar in totaal 1.200 gevangenen zitten. In 2008 bevrijdde de Talibaan al eens 900 gevangenen. Deze keer gaat het in totaal om 476 mensen, aldus de directeur.
De Talibaan heeft de verantwoordelijkheid voor de ontsnapping opgeëist. Een woordvoerder heeft gemeld dat er vijf maanden aan de tunnel van 320 meter gewerkt. Volgens de Talibaan-woordoerder waren ongeveer honderd van de ontsnapte gevangenen zelf Talibaan.
Bij de grote ontsnapping in 2008 vielen tientallen Talibaan op motorfietsen de gevangenis aan. Ook waren er twee zelfmoordterroristen bij betrokken. Eentje liet een tankwagen met explosieven ontploffen, de ander creëerde door zichzelf op te blazen een vluchtroute. Toen ontsnapten er 400 Talibaan.