‘Rosenthal moet in actie komen tegen Syrië’

Minister Rosenthal.
Minister Rosenthal. Foto NRC / Roel Rozenburg

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) er bij de Verenigde Naties op moet aandringen om een einde te maken aan het geweld in Syrië. Hij wil dat de Veiligheidsraad samenkomt om te praten over de situatie in het land.

Rosenthal zegde vorige week in de Kamer aan Ormel toe dat hij EU-buitenlandchef Catherine Ashton zou vragen actie te ondernemen tegen het Syrische regime. Ormel wil dat de Veiligheidsraad van de VN zich uitspreekt over Syrië. Ook moet de EU de gesprekken over een associatieakkoord stopzetten. Ormel vindt het verder absurd dat Syrië kandidaat is voor de VN-Mensenrechtenraad.

Ormel wil nu van Rosenthal weten waarom hij in het programma Buitenhof zei er weinig voor te voelen om via een VN-resolutie het regime in Syrië te veroordelen, terwijl hij in de Kamer nog verklaarde de punten over te brengen aan Ashton. Wel wilde hij de Europese geldstroom aan het land opschorten.

“Waarom krabbelt Rosenthal terug na mijn oproep in mondelinge vragenuur?”, vraagt Ormel, die nieuwe Kamervragen heeft gesteld, zich af.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind liet gisteren weten dat de VN wat hem betreft onmiddellijk met een resolutie moet komen om het geweld tegen burgers te stoppen.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Grote zorgen over massale aanval tanks en panservoertuigen van Assad (Syrie). VN moet NU met resolutie komen om geweld burgers te stoppen!

Bij betogingen in Syrië tegen het bewind van president Bashar al-Assad zijn de afgelopen weken enkele honderden doden gevallen.