Oppositie Jemen stemt in met vertrekvoorstel president Saleh

De oppositie in Jemen gaat akkoord met het door de Golf Samenwerkingsraad (GCC) opgestelde vertrekvoorstel voor president Saleh. Zaterdag ging Saleh akkoord met het voorstel om binnen dertig dagen af te treden in ruil voor immuniteit voor hemzelf en zijn familie.

Dat heeft een bron binnen de oppositie vertelt aan persbureau Reuters. De bron zei ook dat de oppositie zou deelnemen aan de overgangsregering.

Het was nog even de vraag of de oppositie in zou stemmen met de voorgestelde plannen. Eerder liet een woordvoerder van de oppositie weten positief tegenover het voorstel te staan, waarin Saleh binnen dertig dagen de macht moet overdragen aan de vice-president. Wel werd een regering van nationale eenheid toen niet wenselijk geacht.

De zoon en neven van Saleh behouden in het plan zestig dagen de leiding over het leger en veiligheidsdiensten om terroristische acties tegen te gaan. De president en zijn familie kunnen niet vervolgd worden.