Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Op Guantánamo geldt Pakistaanse inlichtingendienst als terreurorganisatie

Protesten vorige maand in Pakistan na de vrijlating van CIA-agent Raymond Davis en een Amerikaanse drone-aanval waarbij 35 Pakistaanse burgers zouden zijn gedood. Foto AFP / Banaras Kahn

Ondervragers van Guantánamo Bay moesten de Pakistaanse inlichtingendienst ISI zien als terroristische organisatie. Hierdoor viel het voor de Amerikaanse autoriteiten onder dezelfde noemer als de Libanese beweging Hezbollah en de Palestijnse Hamas, maar ook de Iraanse inlichtingendienst.

‘Verhoudingen op dieptepunt van laatste tien jaar’

Uit door WikiLeaks gelekte documenten over Guantánamo blijkt dat in richtlijnen voor de ondervragers op Guantánamo staat de ISI tot deze groep terreurorganisaties behoort. Gedetineerden die verbonden zijn met deze groepen, hebben volgens de VS mogelijk steun gegeven aan de Talibaan of Al-Qaeda.

Het valt volgens persbureau AP te verwachten dat de al danig bekoelde betrekkingen tussen de CIA en de ISI alleen maar zullen verslechteren door de onthullingen. De samenwerking tussen beide landen op het terrein van inlichtingen is volgens ingewijden in tien jaar niet meer zo slecht geweest als op dit moment.

Smartengeld voor vrijlating CIA-agent

Twee weken geleden eiste Pakistan dat de CIA haar presentie in het land fors vermindert. Ook drong het aan op een reductie van het aantal Amerikaanse commando’s in het noordwesten van Pakistan. Bovendien willen de Pakistanen dat de Amerikanen hun aanvallen met drones, onbemande vliegtuigjes, tegen Talibaan-doelen in het noordwesten staken. Hierbij zijn volgens de Pakistanen veel onschuldige burgers gedood.

De buitenlandredactie van NRC Handelsblad schreef toen:

Het Pakistaanse ongenoegen over de CIA-activiteiten in Pakistan vloeit voort uit de controverse rond CIA-agent Raymond Davis, die in Lahore in januari op klaarlichte dag twee Pakistanen doodschoot, naar hij zei omdat hij werd overvallen. Een Pakistaanse rechtbank beschuldigde hem daarop van moord. Na veel touwtrekken en betaling van smartengeld lieten de Pakistanen Davis in maart vertrekken naar de VS. De ISI was naar verluidt verbolgen over het feit dat ze niet van Davis’ aanwezigheid op de hoogte was gesteld.