Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Vreedzame demonstraties Marokko ‘geen volksopstand’

Name: MOROCCO-POLITICS-REF-355971-01-07-20110424-124507.jpg Caption: A Moroccan holding a Berber flag demonstrates in Casablanca on April 24, 2011 to appeal for a more open democratic political system. Even with the recent reforms made by King Mohammed VI and the freeing of political prisoners, reformers want to limit the political powers of the king. AFP APHOTO / ABDELHAK SENNA
Name: MOROCCO-POLITICS-REF-355971-01-07-20110424-124507.jpg Caption: A Moroccan holding a Berber flag demonstrates in Casablanca on April 24, 2011 to appeal for a more open democratic political system. Even with the recent reforms made by King Mohammed VI and the freeing of political prisoners, reformers want to limit the political powers of the king. AFP APHOTO / ABDELHAK SENNA Demonstratie in Casablanca. Foto: AFP / Abdelhak Senna

In enkele Marokkaanse steden, waaronder Tangiers en Casablanca, demonstreerden vandaag duizenden mensen. Zij eisten democratische hervormingen. De betogingen verliepen vreedzaam.

Het is de derde reeks van grote demonstratie sinds het begin van dit jaar. De betogers gingen de straat op, ondanks de recente vrijlating van politieke gevangenen en de belofte van koning Mohammed VI om ingrijpende hervormingen in te voeren, meldt AFP.

“We willen meer gelijkheid en minder corruptie”, riepen de demonstranten in Casablanca. Bijna tienduizend mensen verzamelden zich in het centrum van de stad. Organisatoren denken dat er bijna twintigduizend demonstranten op de been waren, maar het staatspersbureau MAP spreek echter van een kleine vijfduizend. De betogers eisen de beperking van de politieke macht van de koning, rechterlijke onafhankelijkheid en de aanpak van corruptie.

Betogingen in Marrakech, Rabat en Tangiers

Ook in Marrakech demonstreerden vandaag zo’n vijfhonderd mensen voor hervormingen en in Tangiers eisten meer dan tweeduizend mensen het vertrek van burgemeester Fouad El Omary.

Demonstraties in Rabat en Fez begonnen later vandaag. Volgens een betoger in Rabat liepen daar minder dan vijfduizend mensen mee in een protestmars, meldt Reuters. MAP spreekt van vijfentwintighonderd betogers in Rabat.

‘Geen volksopstand’

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants zeggen deze demonstraties niet zo veel en is er geen sprake van een volksopstand gezien het kleine aantal betogers:

“Dit zijn specifieke groepen die demonstreren. Koning Mohammed VI heeft al verregaande democratische hervormingen aangekondigd, die zeer positief werden ontvangen, en hij is veel democratischer dan andere leiders in de regio. Duizenden demonstranten op miljoenen Marokkanen is niet veel. Het lijkt dan ook geen onvrede die breed gedragen wordt in de samenleving. Het is voor iedereen natuurlijk wel afwachten wat er gaat gebeuren in Marokko, er is nu een commissie bezig met de hervormingen onderzoeken. Maar er is geen sprake van een volksopstand”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld