Philippe Gilbert wint ook Luik-Bastenaken-Luik

Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) aan de start van de race.
Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) aan de start van de race. Foto AFP / Michael Krakowski

De Belg Philippe Gilbert heeft vandaag de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. In de finale versloeg hij de broers Andy en Frank Schleck in de sprint. Het is de vierde rit die Gilbert dit voorjaar wint.

Vlak na het startschot gingen er tien renners ervandoor, maar die kregen nooit veel ruimte van het peloton. De ploegen van favorieten Gilbert en de broertjes Schleck zorgden ervoor dat de voorsprong nooit meer dan drie minuten werd. Toen er van de oorspronkelijke tien koplopers nog vijf over waren, probeerden enkele renners - waaronder de Nederlander Laurens ten Dam - de oversteek te maken. Er ontstond een nieuwe groep van 13 renners, die uiteindelijk ook weer ingelopen werden.

De favorieten lieten zich daarna zien: de gebroeders Schleck, Philippe Gilbert, Jerome Pineau, Greg van Avermaet en Enrico Gasparotto vormden een kopgroep. Andy en Frank Schleck gingen met Gilbert als trio op de finish af, waarna de grote favoriet het wederom afmaakte.

Rabo-renner Robert Gesink had het naderhand over een “erg zware koers”.

Luik-Bastenaken-Luik, een rit over 255,5 kilometer, is traditioneel het slotstuk van de rij voorjaarsklassiekers. Vorig jaar won de Kazach Alexandr Vinokourov.

Afgelopen woensdag werd de Waalse Pijl verreden. Phillippe Gilbert was ook daar, net als vorige week zondag bij de Amstel Gold Race, de snelste. Ook de Brabantse Pijl ging eerder in het seizoen al naar de Belg. Gilbert had vandaag als kroon op zijn voorjaarsvorm de zinnen gezet op La Doyenne, de rit die twee keer langs zijn huis rijdt. Met succes.