Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Omstreden Indiase goeroe Sai Baba overleden

De Indiase spiritueel leider Sathya Sai Baba op 10 april tijdens een bijeenkomst met zijn volgelingen in New Delhi, India. Foto AP / Mustafa Quraishi
De Indiase spiritueel leider Sathya Sai Baba op 10 april tijdens een bijeenkomst met zijn volgelingen in New Delhi, India. Foto AP / Mustafa Quraishi De Indiase spiritueel leider Sathya Sai Baba op 10 april tijdens een bijeenkomst met zijn volgelingen in New Delhi, India. Foto AP / Mustafa Quraishi

De omstreden Indiase goeroe Sathya Sai Baba is overleden. Hij lag al meer dan een week aan de beademing en dialyse in een ziekenhuis. Zijn volgelingen zagen hem als een levende god.

Sai Baba heeft wereldwijd miljoenen volgelingen, met leefgemeenschappen in meer dan 126 landen. Door zijn grote bos zwart haar en zijn oranje kleding was hij een opvallende verschijning.

Vanuit zijn ashram - verblijfplaats van de volmaakte vrede - in het Zuidindiase Puttaparthi predikte Sai Baba over liefde, vrede, waarheid, geweldloosheid en het onbaatzuchtige leven. Vrouwen in de gemeenschap waar de goeroe woonde barstten in huilen uit toen zijn overlijden bekend werd. Zijn lichaam is opgebaard in een tempelcomplex, waar volgelingen al binnen beginnen te druppelen. Het lichaam blijft er tot dinsdag liggen.

De goeroe was al tientallen jaren omstreden, onder meer vanwege beschuldigingen van intimiteiten met jonge mannelijke volgelingen. Ook claimde hij alwetend en almachtig te zijn. Wonderen die hij zou verrichten werden door critici afgedaan als goocheltrucs.

Het is onduidelijk hoe oud Sai Baba is geworden. Volgens sommigen is hij geboren op 23 november 1926, volgens anderen na 1927.