thuiskoknieuws

De beste boerenkaas

Niet iedereen weet, en dat is niet zo gek ook, dat er elk jaar een wedstrijd wordt gehouden onder kaasmakers om vast te stellen wie de lekkerste boerenkaas maakt. Die kaas krijgt dan een prijs, Boerenkaas cum laude. En dan zijn er natuurlijk ook tweede en derde prijzen en die kazen zijn ook altijd erg goed.

Het rare is dat wij consumenten er nauwelijks iets merken van die bekroonde kaas. Je ziet nergens op kaasstallen een grote vlag met: dit is de beste boerenkaas van het jaar en daaronder dan veel van die bekroonde kaas. Een enkele heel enthousiaste kaaswinkel doet het.

Intussen is er dus wel die kaas. De winnende Goudse Boerenkaas was van Kaasboerderij Noordam uit Hellouw en volgens de jury is dat: „Een Boerenkaas met de geur van gebrande boter, heel kruidig, een mooie, volle neus. In de mond voelt hij iets kleverig aan. De smaak is krachtig en romig, met een toon van karamel. Een echte krachtpatser, die nieuwsgierig maakt naar de volgende hap en een hele mooie herinnering achterlaat.”

Vraag ernaar bij de kaashandel. Want een mooie kaasherinnering, dat wil iedereen wel.

Vrijwilligers gezocht

Slow Food zoekt vrijwilligers die willen helpen om van Terra Madre een succes te maken. Terra Madre is een groot voedselevenement waarbij producten van eigen bodem, natuurlijke groeiwijzen, aandacht voor smaak en alles waar Slow Food verder voor staat, gepresenteerd worden. Er zijn eetbare bloemen, er wordt uit het wild gegeten door de werkgroep Oogsten zonder zaaien, er zijn workshops en zelfs wordt er muziek gemaakt met groente, allemaal op 14 en 15 mei in Olst. Het enige wat nog ontbreekt zijn voldoende vrijwilligers om mee te helpen stands bouwen, gasten te ontvangen enzovoort. Alleen mensen die zelf ook wel wat lusten…

Voor informatie zie slowfood.nl

Paaseieren

„Sommige kippenfokkers die meer afgaan op kwantiteit dan kwaliteit voeren de kippen soms ook wel eens vismeel of slecht vlees. Dit procedé heeft misschien wel financiële voordelen, maar is verder verwerpelijk voor de smaak van het ei.” Niets nieuws onder de zon zoals gebruikelijk: dit is een citaat van Auguste Escoffier uit 1934. Nu we zo veel eieren eten omdat het Pasen is, is het wel extra nuttig om eens wat meer over eieren te weten. En wie ei zegt, zegt kip. De smaak van het ei heeft alles te maken met wat de kip eet.

Voor wie tussen de vele eieren – scharrel, vrije uitloop enzovoorts – geen weg meer weet maakte Joost Mag het Weten een eenvoudig filmpje voor eierbeginners. Biologisch moet het zijn, is hun conclusie. Zie: YouTube.com, zoekterm JMHW eieren