Obama eist onmiddellijk einde aan repressie in Syrië

In de Syrische hoofdstad Damascus werd gisteren voor het eerst op grote schaal gedemonstreerd tegen het regime. Foto: AP.

De Verenigde Staten hebben het geweld dat Syrië gebruikt tegen vreedzame anti-regeringsbetogers krachtig veroordeeld. In een vannacht uitgegeven verklaring van Obama eist de Amerikaanse regering dat het “schandelijke” geweld onmiddellijk stopt.

Obama reageerde in zijn verklaring op het neerslaan van betogingen in heel Syrië gisteren. Volgens mensenrechtenactivisten kwamen bij het geweld van gisteren ongeveer negentig mensen om het leven. De VS zeggen het geweld “in de sterkst mogelijke bewoordingen” te veroordelen.

VS noemen opheffen noodtoestand ‘niet serieus’

In de verklaring noemt Obama de deze week door president Al-Assad aangekondigde opheffing van de noodtoestand “niet serieus”, omdat gisteren zo mogelijk nog harder werd ingegrepen dan de afgelopen weken al het geval was. Obama roept Al-Assad wederom op om van koers te veranderen en “betekenisvolle hervormingen” door te voeren in Syrië.

Opvallend aan de verklaring is dat de VS het Iraanse regime beschuldigen van steun aan het neerslaan van de betogingen in Syrië:

“In plaats van te luisteren naar de bevolking, geeft president Al-Assad buitenlanders de schuld terwijl hij met Iraanse assistentie zijn burgers onderdrukt, waarbij hij dezelfde wrede tactieken gebruikt als zijn Iraanse bondgenoten hebben gedaan.”

Naast Obama veroordeelde ook VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon het geweld tegen Syrische betogers afgelopen nacht luid. Hij riep het Syrische regime op de mensenrechten te respecteren en vroeg om een “onafhankelijk, transparant en effectief” onderzoek naar het dodelijke geweld van gisteren.

    • Pim van den Dool