Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Inkomens topbestuurders terug op niveau voor kredietcrisis

De beloning van de 25 topbestuurders van Nederland is terug op het niveau van voor de crisis, vooral door de sterke stijging van variabele extra beloningen als bonussen en optie- en aandelenplannen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Deze week werd bijvoorbeeld bekend dat het vaste jaarsalaris van Nuon-topman Huib Morelisse door de raad van commissarissen met 70 procent is verhoogd tot 750.000 euro. Nuon is sinds 1 juli 2009 voor 49 procent in handen van het Zweedse Vattenfal. Het energiebedrijf mag als staatsonderneming volgens de Zweedse wet geen bonussen uitkeren. Kan het niet variabel, dan maar vast.

Gemiddeld inkomen topbestuurder ruim 3 miljoen euro

Dankzij hogere bonussen en forse aandelenbeloningen is het inkomen van topbestuurders inmiddels weer terug op het niveau van voor de kredietcrisis. De 25 bestuurders van de hoofdfondsen uit de Amsterdamse AEX-index incasseerden het afgelopen jaar samen 77,9 miljoen euro. Dat is gemiddeld 3,1 miljoen euro, zo blijkt uit het onderzoek dat NRC in samenwerking met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) deed.

Hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath-Rovers van Nyenrode reageert in NRC op de stijgende inkomens:

“Vast of variabel – het maakt de bestuurder niks uit. Het gaat er om wat je onder de streep overhoudt. Het gaat om de euro’s.”

Lees het achtergrondverhaal ‘Altijd een truc voor een hoge beloning’ vandaag in NRC Weekend of in de digitale editie (alleen voor abonnees).