Zien van kleur rood vraagt om meer kracht

Mensen zetten meer kracht als ze iets roods zien. Dat gaat onbewust, zo blijkt uit onderzoek van psychologen.

Houdt u deze krant op dit moment wat krampachtig vast? Dat zou kunnen kloppen: mensen die iets roods zien, zetten namelijk onbewust meer kracht met hun spieren. Dat blijkt uit onderzoek dat de psychologen Andrew Elliot (Rochester) en Henk Aarts (Utrecht) beschrijven in het wetenschappelijk tijdschrift Emotion (april).

Ze lieten mensen een sterke klem zo wijd mogelijk opentrekken of in een handgreep zo hard mogelijk knijpen. De proefpersonen bleken meer kracht te zetten als hun instructies op een rode achtergrond te zien waren, of als hun proefpersoonnummer in rood was geschreven, dan bij grijs of blauw.

Rood is voor allerlei diersoorten, inclusief de mens, een signaalkleur. Het is een teken van seksuele beschikbaarheid (vrouwen in rode kleding worden aantrekkelijker gevonden). Maar rood signaleert ook agressie en dreiging. De kleur rood zien leidt tot faalangst: mensen scoren slechter op een IQ-test als op de kaft de kleur rood is gebruikt en sporters verliezen vaker als hun tegenstanders rood dragen.

Het nieuwe onderzoek suggereert dat rood zien ook energie mobiliseert om snel actie te kunnen ondernemen. Dat kan interfereren met aandacht en concentratie, schrijven de psychologen. (NRC)