Wiel ‘Coerver-methode’ Coerver overleden

Oud-trainer Wiel Coerver is vandaag op 86-jarige leeftijd overleden. De Limburger werd internationaal bekend met de door hem ontwikkelde Coerver-methode: kappen en draaien op de vierkante meter.

Hij was in de jaren vijftig voetballer bij Rapid JC, de voorloper van het huidige Roda JC. Als coach won hij met Feyenoord in 1974 de UEFA Cup en de nationale titel.

Coerver werd vier jaar geleden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In een interview met NRC zei hij destijds:

“Ik sla al veertig jaar op de grote trom. Met steeds dezelfde boodschap: leer aanvallers hoe ze hun verdediger de baas moeten worden. Jonge jongens moeten gewoon weer leren pingelen. Want laten we eerlijk zijn: 99 procent van wat er op de Nederlandse velden rondloopt heeft geen talent van onze lieve Heer gekregen. ”

Geconfronteerd met de kritiek dat zijn methode te individualistisch zou zijn:

“Pardon? Nou, dat is echt onzin, hoor. Wie geen individuele kwaliteiten bezit, kan nooit uitblinken in het collectief. En de individuele actie, daar draait het om in voetbal. Spelinzicht, atletisch vermogen – dat kan iedereen ontwikkelen. Maar balbeheersing en techniek moet kinderen op jonge leeftijd worden bijgebracht. Het is geen toeval dat onze velden worden bevolkt door middelmatige werkvoetballers. Alleen Robin van Persie en Arjen Robben kunnen tegenwoordig nog een mooie individuele actie maken. Treurig, hoor.”