Wederopbouw Japan: dertig miljard en honderdduizend huizen

De topman van Tepco, Masataka Shimizu, bracht vanochtend een bezoek aan een evacuatiecentrum bij Fukushima.

De Japanse regering maakte vanochtend bekend ruim dertig miljard euro te willen investeren in de wederopbouw de door de aardbeving en tsunami getroffen delen van het land. Ook kondigde de regering de bouw van honderdduizend tijdelijke huizen aan.

Het parlement moet het noodbudget van 32 miljard euro later deze maand goedkeuren, waarna het geld vanaf mei besteed kan worden. De Japanse regering schat dat in totaal meer dan 200 miljard euro nodig is om de wederopbouw te voltooien.

Japan gaat het geld onder meer gebruiken voor het bouwen van honderdduizend tijdelijke huizen. Premier Kan zei vandaag op een persconferentie dat hij hoopt dat de eerste dertigduizend huizen in mei gebouwd zijn. Zo’n 135.000 leven op dit moment in opvanglocaties als scholen en overheidsgebouwen.

De topman van Tepco, de beheerder van de beschadigde kerncentrale Fukushima Da’ichi, heeft vanochtend een bezoek gebracht aan een evacuatiecentrum bij de centrale. Het is voor het eerst na de ramp in Japan dat de kerncentrale-exploitant de getroffen omwonenden bezocht. Tepco liet afgelopen zondag weten nog negen maanden nodig te hebben om de schade aan Fukushima Da’ichi te herstellen.