Waarde Apple staat nog niet op hoogste punt

De beurskoers van Apple mag dan de pan uit rijzen, het aandeel lijkt nog steeds een veilige gok als je op waardevermeerdering uit bent. De omzet ter waarde van 315 miljard dollar (216 miljard euro) van de technologiereus is in het tweede kwartaal met een verbluffende 83 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar als je rekening houdt met het kasoverschot, wordt het aandeel verhandeld tegen een korting ten opzichte van de markt. Dat lijkt te goedkoop.

De groei van een bedrijf zou moeten vertragen naarmate het groter wordt – en Apple is qua marktwaarde nu het op één na grootste bedrijf in de VS, na olieconcern ExxonMobil. Maar de omzetgroei van jaar op jaar, die al ongebruikelijk krachtig is, is in vergelijking met het voorgaande kwartaal versneld.

Toch loopt niet alles van een leien dakje. Verstoringen van de aanbodketen hebben ervoor gezorgd dat nog lang niet alle belangstellenden hun iPad 2, die vorige maand werd gelanceerd, hebben ontvangen. Dat is waarschijnlijk de redendat de iPad-omzet het afgelopen kwartaal lager is dan wat analisten hadden verwacht. Apple heeft dankzij de rij wachtende klanten nu ‘de moeder van alle backlogs’, zoals het bedrijf het zelf noemt. Dat is een luxeprobleem, en Apple weet van oudsher hoe het dat moet oplossen.

En er ligt nog meer in het verschiet. De omzet van de iPhone is meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Maar de penetratie van smartphones in de Verenigde Staten en andere geavanceerde markten is nog steeds aan het versnellen. Bovendien zijn de producten van Apple buiten de traditionele markten steeds populairder aan het worden. De omzet in Azië, exclusief Japan, is in een jaar met meer dan 150 procent gestegen, en neemt bijna 20 procent van de totale omzet voor zijn rekening. Zelfs de Mac-computers verkochten goed, misschien omdat ze konden profiteren van het succes van zijn gadgets.

Beleggers lijken niettemin sceptisch. Als je de 66 miljard dollar kasgeld en beleggingen van de beurswaarde van Apple aftrekt, wordt het aandeel verhandeld op zo’n elf maal de verwachte winst over dit boekjaar. Zeker, de groei van Apple zal op een dag vertragen, en het kasoverschot kan deels verbrast worden. Maar toch duidt de huidige waardering niet op een spoedige omslag van het momentum. Een bedrijf dat bijna zijn top lijkt te hebben bereikt, verdient méér dan het voordeel van de twijfel. Ondanks twijfels over de zieke topman Steve Jobs.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld