VS zetten drones in bij luchtaanvallen tegen Gaddafi

This undated handout photograph provided to the media on Tuesday, Feb. 2, 2010, shows an MQ-1 Predator. The MQ-1 Predotor provides armed reconnaissance, airborne surveillance and target acquisition for coalition forces in Iraq. Photographer: Staff Sgt. Brian Ferguson/U.S. Air Force photo via Bloomberg. EDITOR'S NOTE:EDITORIAL USE ONLY. NO SALES.
This undated handout photograph provided to the media on Tuesday, Feb. 2, 2010, shows an MQ-1 Predator. The MQ-1 Predotor provides armed reconnaissance, airborne surveillance and target acquisition for coalition forces in Iraq. Photographer: Staff Sgt. Brian Ferguson/U.S. Air Force photo via Bloomberg. EDITOR'S NOTE:EDITORIAL USE ONLY. NO SALES. via Bloomberg

De Verenigde Staten zetten in Libië onbemande gewapende vliegtuigjes, drones, in tegen de Libische leider Gaddafi. Rebellen verwelkomden het besluit, dat gisteren werd bekendgemaakt door minister van Defensie Robert Gates.

Gates zei dat de twee Predators die aan de NAVO beschikbaar zijn gesteld „precisie” aan de luchtcampagne zullen geven. De NAVO-gevechtsvliegtuigen zijn niet in staat geweest burgers in de westelijke stad Misrata te beschermen omdat Gaddafi’s troepen in woonwijken opereren. De drones zouden daartoe wel in staat zijn. Door slecht weer is hun komst wel vertraagd.

Maar volgens het Libische regime zullen ze alleen méér burgerslachtoffers maken. Bij drone-aanvallen in Pakistan, waar de Amerikanen al jaren onbemande vliegtuigjes inzetten tegen extremisten, zijn burgerslachtoffers gevallen. Dat heeft aan Pakistaanse zijde tot onvrede geleid.

In het uiterste westen van Libië veroverden rebellen gisteren een belangrijke grensovergang, bij de stad Wazzan. Honderd regeringsmilitairen zijn naar Tunesië gevlucht, waar ze worden ondervraagd. De Libische autoriteiten hielden de grens gesloten; nu passeren auto’s ongehinderd de grens. In het belegerde Misrata zouden de rebellen enige terreinwinst hebben geboekt.

Amerika’s hoogste militair, admiraal Mike Mullen, erkende dat de situatie in Libië „naar een impasse beweegt”. Aan de andere kant is inmiddels tussen 30 en 40 procent van Gaddafi’s belangrijkste troepen en materieel uitgeschakeld, zei hij tijdens een bezoek aan Bagdad.

Als hoogste Amerikaanse bezoeker tot dusverre is de Republikeinse senator John McCain vandaag in de rebellenhoofdstad Benghazi gearriveerd om „de situatie op de grond te beoordelen”. Hij noemde de rebellen „mijn helden”. In 2009 bracht McCain nog een bezoek aan Gaddafi, die hij toen op Twitter „een interessante man” noemde. (AP, Reuters, AFP)