Verhagen gaat door met nieuwe kerncentrale

Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) zet zijn plan voor de bouw van een tweede kerncentrale bij het Zeeuwse Borssele door. De ramp in het Japanse Fukushima is geen reden voor uitstel. Dat liet hij gisteren weten in de debat met de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamer – VVD, CDA, PVV en SGP – is voor de nieuwe centrale. De andere partijen zijn tegen. Zij pleitten er gisteren voor de voorbereidingen voorlopig stop te zetten. In Europa zullen voor het einde van dit jaar alle kerncentrales een stresstest ondergaan. Ook werkt het internationale atoomagentschap IAEA aan een evaluatie van de gebeurtenissen in Japan. Eind 2012 of begin 2013 is duidelijk „welke lessen uit Japan getrokken moeten worden”, zei PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. D66: „Nu verdergaan is niet opportuun.”

Maar Verhagen ziet die vertraging niet zitten. Hij wil nu al beginnen met procedures voor de ruimtelijke inpassing van een nieuwe centrale, zoals het opstellen van een milieueffectrapportage. „Het werk wat je nu al kan doen, moet je ook doen”, zei hij. Verhagen verwacht de vergunningaanvraag voor de bouw pas eind 2012, de vergunningverlening is niet voor 2014. Aangescherpte eisen kunnen tussentijds dus altijd worden meegenomen, zei Verhagen. Twee bedrijven, het Zeeuwse Delta en ERH uit Den Bosch, willen een nieuwe centrale bouwen. Verhagen riep hen op de handen ineen te slaan.

Verhagen reageerde fel op uitlatingen van oud-topambtenaar Marius Enthoven, coördinator van het crisisteam na de kernramp in Tsjernobyl. Enthoven zei in deze krant, samen met twee andere oud-topambtenaren, dat Nederland te weinig nucleaire kennis bezit voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Verhagen noemde dat „gratuit”: „Daar koop ik helemaal niets voor. Doe je werk als je het moet doen, en niet pas achteraf.” Verhagen zei dat er geld is voor extra personeel en dat hij buitenlandse experts wil inhuren.

Minister De Jager (Financiën, CDA) liet gisteren in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de overheid voor 14 miljard euro garant staat bij een eventueel kernongeval.