VEB wil dat Ajax belegger informeert over crisis

Een voetbalclub op de beurs, het blijft een vreemde gewaarwording. Niet in de laatste plaats voor de club zelf. Nu Ajax met zichzelf overhoop ligt – het bestuur en de Raad van Commissarissen legden hun functies neer – moet de club ook verantwoording afleggen aan de aandeelhouders. En dus meldde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zich begin april met het verzoek om een aandeelhoudersvergadering te organiseren.

De officiële reactie van Ajax volgt een paar dagen later: „We hebben kennisgenomen van het verzoek, maar we weten nu nog niet hoe we erop zullen reageren.” Nog diezelfde dag volgt een nieuwe reactie. De club vindt dat „iedereen tijdig en op een correcte manier geïnformeerd is” en ziet geen aanleiding om op het verzoek in te gaan. De VEB laat het er niet bij zitten en vrijdag 15 april volgt een gesprek.

In het gesprek staan Ajax en de beleggersclub volgens David Tomic (VEB) lijnrecht tegenover elkaar. Tomic: „Bij Ajax ontkent men dat er sprake is van een crisis. Het bestuur is volgens de club gewoon in functie, er is niets aan de hand.” Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat voorzitter Uri Coronel per 1 juni wil vertrekken, maar of dat ook geldt voor de andere bestuursleden is onduidelijk. De VEB wijst Ajax erop dat als Coronel op 1 juni weg is, er een opvolger klaar moet staan. En dat er ook nieuwe commissarissen moeten komen. En dat de aandeelhouders zich daarover moeten kunnen uitspreken. 42 dagen van tevoren.

Ajax belooft dat er snel een aandeelhoudersvergadering komt, maar op zondag volgt alweer een nieuwe verrassing. Rik van den Boog treedt af als directeur. Tomic: „Voor de gemiddelde Ajax-fan is het al lastig te volgen wat er allemaal gebeurt, laat staan voor ons.” Ondertussen verstrijken de dagen en kan Ajax de formele deadline van 42 dagen vóór 1 juni niet meer halen. Vanaf vandaag heeft de club nog 40 dagen.

Ondanks wisselvallige prestaties op het veld maakt Ajax nog kans op het kampioenschap. En ook financieel gaat het weer goed met de club, mede dankzij de verkoop van sterspeler Luis Suarez. Gisteren presenteerde Ajax conform de regels van de beurs de cijfers over de eerste negen maanden vanaf juli. De winst is ruim 16 miljoen euro en het bedrijf verwacht in de zomer een nettowinst over het hele boekjaar te kunnen noteren. Beleggers waren niet onder de indruk: er werd niet gehandeld in het aandeel Ajax, dat bleef staan op bijna 7 euro.