Twintigduizend mensen scanderen: 'Kruisig hem!'

Op de Grote Markt in Gouda organiseerden EO en RKK gisteren de Nederlandstalige paasmusical The Passion. Gezongen en gespeeld door Bekende Nederlands. Doel: de jeugd weer leren waar Pasen over gaat.

Nederland, Gouda, 21-04-11 The passion op de markt in Gouda. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Gouda, 21-04-11 The passion op de markt in Gouda. © Foto Merlin Daleman

‘Ik leef niet meer voor jou / voorbij zijn alle jaren / waarin ik heb geloofd / dat wij gelukkig waren’, zingt Frank Lammers leunend tegen de muur van een verlaten steegje. ‘Jakhals’ Erik Dijkstra had het al gezegd: Judas worstelt een beetje met zijn gevoel.

Dijkstra is ‘verteller’ in The Passion, een „eigentijdse vertolking van Jezus’ laatste uren” gisteravond, live te volgen op internet en televisie. Er keken 979.000 mensen.

Om kwart over acht ’s avonds vertrekt vanaf het Van Bergen IJzerdoornpark een processie met een wit plexiglas kruis van vier meter breed en meer dan zes meter lang richting de Markt voor de ontknoping van de paasmusical met bestaande Nederlandstalige liedjes. The Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus volgens de methode Mamma Mia – bestaande liedjes met passende teksten verweven door het verhaal.

Vanaf de andere kant van de stad vertrekt zanger Syb van der Ploeg een kwartiertje later als Jezus op de fiets richting podium. Hij zingt ‘iedereen is van de wereld’ van The Scene, terwijl hij langs de pinautomaat en de Schoenenreus fietst. Zangeres Do staat klaar als Maria bij de het hoofdpodium tegenover het vijftiende-eeuwse gotische stadhuis.

Zeventien camera’s, waaronder een in een helikopter en een in een luchtballon, volgen een all-star cast van Nederlandse zangers en acteurs – Wilbert Gieske als Pontius Pilatus, Thomas Berge in de rol van Petrus en Hanna Verboom als live verslaggever. The Passion is een strakke productie die een kleine twee jaar tijd en ongeveer 1,1 miljoen euro heeft gekost. De weg van Jezus en zijn discipelen en – vanaf de andere kant van de stad – de processie met het kruis, zijn afwisselend te volgen op grote schermen naast het hoofdpodium. De muzikale ondersteuning onder leiding van Cor Bakker is dik in orde en ook acteurs Lammers en Gieske zingen niet onverdienstelijk.

Volgens mediapartners EO en RKK weet 75 procent van de jeugd niet waar het Paasfeest over gaat. Doel is hen vertrouwd te maken met het lijdensverhaal. De politie schat het bezoekersaantal op vijftien- tot twintigduizend. De jeugd is goed vertegenwoordigd op het volle plein, maar voor de meeste van hen behoeft het passieverhaal geen uitleg.

Voor Naduah, Jolien, Karlijn en Sharmila – jonge meiden van een jaar of dertien – is het paasverhaal gesneden koek. Tot voor kort zaten ze op een christelijke basisschool in Gouda. Lammers maakt de meeste indruk op de dames. Vanaf het eerste shot, bij de frietkraam verderop, is Lammers met zijn leren jasje een geloofwaardige Judas. „Een echte gangsterboy”, giechelt Naduah.

„Het is wel een heel moderne versie”, zegt Teus Stouthart (52) als Lammers’ mobiele afgaat, vlak nadat Jezus heeft aangekondigd dat een van zijn volgers hem zou verraden.

Stouthart, een overtuigd Rooms Katholiek , is vanuit Bergambacht afgereisd met zijn zoon Yanick (17) en diens vriend Sjoerd (16). Hij vindt het mooi allemaal, maar de verschrikking van Jezus’ lijden komt er niet zo goed uit. En dat is juist de paasboodschap: het lijden van Christus, is het lijden van de mensheid.

Van der Ploeg wordt intussen opgepakt door ME’ers. „Dat zijn de Romeinen”, zegt Stouthart tegen de jongens. Yanick, met witte honkbalpet, en Sjoerd delen een blikje energydrank. Ze vinden het best mooi.

Jezus wordt in een oranje overall het podium opgevoerd, waar Gieske, in krijtstreep, zijn handen staat te wassen. Dan komt, iets later dan gepland ook het kruis aan op het plein.

Verslaggever Verboom: „het kruis is een paar keer even blijven steken in de wat smallere straatjes.”

Als een rode zee splijt de menigte om de processie erdoor te laten. Als het in grote letters op het beeldscherm verschijnt, scandeert het publiek: „Kruisig hem! Kruisig hem!”. Dat was wel hard bij hem aangekomen, vertelt Van der Ploeg achteraf.

Maar kruisigen – dat geeft geen pas meer anno 2011. Wel vertelt Gieske hoe dat er aan toe ging: twee ijzeren pinnen van achttien centimeter door de botten van de polsen en één door beide enkels. En dan de verstikkingsdood. Achter hem op het scherm bloederige afbeeldingen van de kruisiging. Stouthart: „Ja, dat moest er in hè, dat is de essentie.”

Dan verschijnt Van der Ploeg in wit gewaad op de toren van de St. Janskerk. Hij zingt André Hazes’ ‘Geef mij je angst’. Stouthart zingt mee: ‘Geef mij nu je angst / Ik geef je er hoop voor terug’. „Dat is wat iedere Christen vindt in het geloof.”