Twee antiekbeurzen, één paasweekend

Nog geen maand geleden konden kunstliefhebbers zich op de Tefaf in Maastricht vergapen aan dure kunst en antiek. En over een week of twee barst Art Amsterdam los, de beurs voor moderne en hedendaagse kunst. Maar ook de tussentijd is druk: deze week vinden tegelijk twee kunstbeurzen plaats, Art Antique in Utrecht en de Art & Antiques Fair in ’s-Hertogenbosch. Beide bieden de bezoeker een brede mix van antieke meubels en klokken, oude schilderijen, dure juwelen en hedendaagse fotografie.

Twee beurzen die zo vergelijkbaar zijn en op een afstand van een half uur treinen van elkaar liggen, is dat in deze voor de kunstmarkt toch al slappe tijd niet wat veel van het goede? Erik Hermida, directeur in Utrecht, geeft toe dat het „een hele slechte zaak” is dat beide beurzen simultaan plaatsvinden. Maar hij was de eerste die de data bekendmaakte, zegt hij. „Tussen de Tefaf en Art Amsterdam zit niet veel tijd, en het is logisch dat je het Paasweekend erbij wilt hebben.” Herman van Belkom, organisator van Den Bosch, bestrijdt dat Utrecht eerder was. „Wij zitten al meer dan tien jaar op deze data.”

Den Bosch heeft de oudste rechten. De Art & Antiques Fair vindt dit jaar voor de 45ste keer plaats en was altijd de traditionele voorjaarsbeurs voor antiquairs uit Nederland en België. Tot er vorig jaar een coup werd gepleegd door een groepje deelnemende antiquairs. Zij meenden dat de kwaliteit in Den Bosch achteruitging en vroegen Hermida een alternatieve beurs te organiseren. Zo komt het dat veel deelnemers aan deze tweede editie van het Utrechtse Art Antique ooit ook in Den Bosch hebben gestaan.

Evert Douwes van Douwes Fine Art wilde niet kiezen en doet daarom aan beide beurzen mee. „Alleen dan kun je goed vergelijken.” Tot nu toe heeft hij nog geen grote verschillen kunnen ontdekken. „In Utrecht zijn de moderne galeries iets beter vertegenwoordigd en is de beurs wat compacter. In Den Bosch ligt de nadruk op antiek en is de hal groter. Die extra vierkante meters moeten verkocht worden, dus zitten er wat meer zwakke broeders tussen.”

Pien Rademakers van Galerie Rademakers heeft na zeven jaar Den Bosch voor Utrecht gekozen. Ze denkt dat volgend jaar alleen Utrecht is overgebleven. „De kwaliteit van de galeries is er hoger. In Den Bosch zie je veel vloervullers.”

Herman van Belkom van de Art & Antiques Fair is overtuigd van het tegendeel. „Den Bosch is al lang gesetteld als voorjaarsbeurs, die krijg je niet zomaar weg”, zegt hij. „Bovendien zijn kunstbeurzen in Utrecht geen lang leven beschoren. De Holland Art Fair is naar Den Haag verhuisd, de Open Art Fair is gehalveerd. Utrecht is een stad van studenten, niet van kunstkopers. ”

Samenvoegen is geen optie, vinden zowel Van Belkom als Hermida. Kunsthandelaar Evert Douwes, loyaal aan beide beurzen, weet een betere oplossing. „Waarom maakt Hermida van Art Antique geen najaarsbeurs? Dat is toch een mooi begin van het culturele seizoen?”

Sandra Smallenburg

Art Antique: t/m 25 april Jaarbeurs Utrecht. Art & Antiques Fair: t/m 25 april Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch. Inl: www.afsh.nl