‘Bloedigste dag Syrië sinds protest begon, 75 doden na geweld ordetroepen’

Op deze foto, genomen met mobiele telefoon, bekommeren activisten zich om slachtoffers die vandaag gevallen zouden zijn nabij Damascus. Foto AP

In verschillende Syrische steden werd aan het begin van de middag gedemonstreerd tegen het regime van president Al-Assad. In hoofdstad Damascus gebruikten Syrische ordetroepen traangas tegen betogers en werden schoten gehoord. Volgens mensenrechtenorganisaties en ooggetuigen zijn daarbij zeker 75 doden gevallen.

Update 21:56 uur: Het dodental blijft stijgen. Activisten spreken nu van 75 doden. (AP)

Update 21:16 uur: Mensenrechtenorganisaties schroeven het dodental van vandaag op tot zeventig. (Reuters)

Update 20:47 uur: Inmiddels spreken actievoerders van ‘zeker zestig doden’. Dat betekent de bloedigste dag in Syrië sinds de protesten tegen president al-Bashar begonnen.

Ooggetuigen spraken tegenover persbureau Reuters van een “groot pro-democratieprotest” in de wijk Midan in het centrum van Damascus. In Douma, een voorstad van Damascus, werd ook gedemonstreerd en schoten Syrische ordetroepen op een menigte. Daarbij zijn volgens getuigen drie gewonden gevallen. In de westelijke stad Homs maakten ooggetuigen ook melding van schoten en minstens twee gewonden.

Naast Damascus, Douma en Homs spraken ooggetuigen ook over protesten in de steden Banias, Deraa en Qamishli. In het zuidelijk gelegen Deraa, waar de anti-regeringsprotesten al wekenlang hevig zijn, riepen duizenden betogers om het omverwerpen van het regime. Ook in Qamishli, dat in het noordoosten van Syrië ligt, waren volgens ooggetuigen tussen de vijfduizend en zesduizend demonstranten op de been. De anti-regeringsbetogers lijken geen genoegen met de dinsdag aangekondigde opheffing van noodtoestand in Syrië.

Onderstaand filmpje werd vandaag op YouTube geplaatst en zou beelden tonen van een anti-regeringsdemonstratie in Banias: