Studenten zijn niet zielig. Ze moeten harder werken

In het debat over de toekomst van het hoger onderwijs in Nederland worden studenten in toenemende mate zielig verklaard. Studenten zouden door hun studie heen worden gejaagd, onvoldoende de kans krijgen om zich te ontplooien, veel te vroeg een studiekeuze moeten maken en onvoldoende worden uitgedaagd. Is die goedbedoelde bezorgdheid eigenlijk niet een enorme motie van wantrouwen aan het adres van onze studenten? Helpt deze benadering de student om zich voor te bereiden op een toekomst waarin de concurrentie tussen kenniswerkers uit allerlei landen groot zal zijn?

Ik denk het niet. Studenten zijn niet zielig. Studenten zijn slim. Daarvoor hebben ze niets hoeven doen. Dit geeft hun wel uitzicht op de beste banen. Ze hebben met hun middelbareschooldiploma direct toegang tot honderden opleidingen. Veel studenten uit China of Korea zullen daarop jaloers zijn. In die landen is een plaats op de universiteit niet vanzelfsprekend.

Het collegegeld wordt in Nederland gemiddeld voor driekwart betaald door de belastingbetaler. De student draagt zelf maar een relatief klein deel bij en krijgt ook studiefinanciering. In de Verenigde Staten loopt het collegegeld voor studenten op tot wel 30.000 dollar per jaar.

Ook met de nieuwe langstudeerregeling mag de Nederlandse student twee jaar uitlopen. In het buitenland vinden ze dat raar. Het fenomeen ‘hertentamen’ kennen ze daar helemaal niet. Waarom vinden we het eigenlijk normaal dat studeren niet kan binnen de normale tijd?

Onze studenten moeten straks concurreren met Amerikaanse, Canadese, Chinese en Koreaanse studenten. Zij zijn gewend om harder te werken en meer zelf te investeren in hun opleiding. Als wij onze studenten goed op hun toekomst willen voorbereiden, moeten ze ambitieus en ondernemend zijn en bereid zijn om hard te werken. Om ergens goed in te worden, moet je energie erin steken. Dat red je niet met een werkweek van gemiddeld twintig uur.

Anne-Wil Lucas

Woordvoerder hoger onderwijs van de VVD-fractie in de Tweede Kamer