SPD royeert Sarrazin toch niet wegens omstreden boek

De omstreden Duitse oud-politicus Thilo Sarrazin, die een fel debat over integratie ontketende, mag lid blijven van zijn partij, de sociaal-democratische SPD. Dat is gisteravond bekendgemaakt door een partijcommissie die de afgelopen maanden de eis tot royement van Sarrazin heeft behandeld, ingediend door een aantal sociaal-democraten. Sarrazin is schrijver van de bestseller Deutschland schafft sich ab. In dit boek, dat afgelopen najaar verscheen, noemt hij de integratie van moslims in Duitsland mislukt en poneert hij scherp bekritiseerde sociaal-darwinistische stellingen.

Van het boek zijn intussen 1,3 miljoen exemplaren verkocht. Het stond maandenlang bovenaan de bestsellerlijsten en leidde tot een brede discussie over integratie. Zelfs president Christian Wulff bemoeide zich ermee. Hij zei dat de islam bij Duitsland hoort – en gaf daarmee het debat een nieuwe impuls.

Verschillende SPD’ers eisten daarop dat Sarrazin als partijlid zou worden geschrapt. Partijvoorzitter Sigmar Gabriel vroeg zich als een van de eersten openlijk af of Sarrazin wel lid kon blijven. Andere sociaal-democraten reageerden voorzichtiger. Het feit dat zo’n prominent lid om z’n mening kon worden geroyeerd, zou zich tegen de partij kunnen keren, redeneerden zij. Veel gewone SPD’ers lieten weten het met Sarrazin eens te zijn en dreigden hun lidmaatschap op te zeggen als hij zou worden uitgestoten.

Sarrazin, die 35 jaar SPD-lid is en hoge functies bekleedde, zegt in een verklaring dat hij nooit de bedoeling heeft gehad „sociaal-democratische principes te schenden”. Hij maakt zijn excuses aan de leden die zich door zijn boek beledigd voelen. Binnen de partij heet het dat invloedrijke SPD’ers en oud-topbestuurders als Klaus von Dohnanyi, Helmut Schmidt en Peer Steinbrück zich voor Sarrazin hebben ingezet.