Schaatskampioen blijft uit zicht van de camera's

Karten en ontspannen fietsen; deze week begint de TVM-schaatsploeg aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zonder de al dertien maanden geblesseerde kopman Sven Kramer. De olympisch en twaalfvoudig wereldkampioen is nog altijd niet sterk genoeg voor een rentree.

1Waarom is Kramer er niet?Volgens TVM-coach Gerard Kemkers zou de aanwezigheid van Kramer bij de start van het seizoen hebben geleid tot televisiebeelden en een irreëel verwachtingspatroon. Zijn kopman is nog niet klaar om met de groep mee te trainen. Daarom sloeg Kramer, die overmorgen 25 wordt, dinsdag het karten over. In alle anonimiteit meldde hij zich woensdag alsnog bij zijn ploeg. Volgens de schaatser zelf past het trainingskamp niet in zijn revalidatieschema. Wél trainde hij zelf onlangs twee weken op Mallorca.

2 Wat is het probleem?Assistent-coach Geert Kuiper benoemde in november in deze krant de reden waarom Kramer afgelopen winter niet meedeed: „De quadriceps in het rechterbovenbeen.” Een verband met zijn kwetsbare rug is niet uit te sluiten. Oud-TVM-arts Hans van Kuijk, diens opvolger Jaap Westbroek en de Duitse specialist Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt kwamen niet verder. Inmiddels staat Kramer al vier maanden onder behandeling van sportarts Peter Vergouwen. Afgelopen zomer kon hij nog geen 200 meter fietsen. Een jaar later is er progressie, maar nog lang niet genoeg voor een rentree op het hoogste niveau.

3 Is zijn blessure het enige probleem?

Eind december 2005 kroop de toen negentienjarige Kramer krimpend van de pijn aan zijn rug uit bed. Toch kwalificeerde hij zich later die dag voor de Winterspelen van Turijn. „Je moet gewoon doorgaan”, sprak hij achteraf. Hij ging door en won vier jaar lang alles. Fysiek ongemak was er steeds meer, maar niemand kreeg het te zien. Hoe heviger de pijn, hoe harder Kramer door ramde. Tot het lijntje brak, nadat hij door een fout van zijn coach een zekere gouden medaille op de tien kilometer misliep bij de Spelen van Vancouver. Frustratie, pijn, dure sponsorcontracten. Een knappe sportman die dan mentaal overeind blijft.

4 Komt Kramer nog terug?Elk antwoord is speculatie, want hij laat weinigen echt in zijn wereld toe. Wie al dertien maanden uit competitie is, komt in de fysiek slopende schaatssport niet zomaar terug. Kemkers, Hein Vergeer, Ben van der Burg en Falko Zandstra zijn voorbeelden van topschaatsers die na fysiek ongemak niet meer hun hoogste niveau haalden. Maar Kramer is van een uniek kaliber, niet vergelijkbaar met wie dan ook. Dat heeft hij vaak bewezen. Alleen als hij diep van binnen nog de motivatie voelt om dat nóg eens te bewijzen, is er een kans dat hij terugkeert op zijn oude niveau.