‘Sarkozy gaat op bezoek in Benghazi’

A Libyan rebel guards from the roof of a building during Muslims weekly Friday prayers in Benghazi, Libya Friday, April 22, 2011. U.S. Sen. John McCain praised Libya's rebels as his "heroes" in a visit to their de facto capital Friday, a day after the United States started flying armed drones to bolster NATO firepower and try to break a battlefield stalemate with Moammar Gadhafi's forces. (AP Photo/Nasser Nasser)
A Libyan rebel guards from the roof of a building during Muslims weekly Friday prayers in Benghazi, Libya Friday, April 22, 2011. U.S. Sen. John McCain praised Libya's rebels as his "heroes" in a visit to their de facto capital Friday, a day after the United States started flying armed drones to bolster NATO firepower and try to break a battlefield stalemate with Moammar Gadhafi's forces. (AP Photo/Nasser Nasser) Een Libische rebel houdt de wacht bij het vrijdagsgebed, gisteren. Foto AP / Nasser Nasser

Sarkozy is van plan de oppositie in Libië te bezoeken, in Benghazi. Een naaste medewerker van de Franse president heeft dat gezegd.

De Nationale Overgangsraad in Libië is op de hoogte van het bezoek, maar details moeten nog worden uitgewerkt, meldt persbureau AP.

Sarkozy heeft ook plannen om de Italiaanse premier Silvio Berlusconi te bezoeken. Hij wil met hem bespreken hoe geld van de Libische regering kan worden vrijgemaakt, zodat de opstandelingen er toegang toe hebben.

Volgens de medewerker van Sarkozy zijn Italië en Frankrijk voorstander van het doorsluizen van Libische tegoeden aan de opstandelingen, maar zijn andere Europese landen er nog niet uit.

Wel is Frankrijk nog steeds tegen het zelf bewapenen van de Libische opstandelingen. Het Elysee vindt dit echter wel binnen de huidige resoluties over Libië vallen, mochten andere landen ertoe besluiten.

Vandaag was de Amerikaanse voormalig presidentskandidaat John McCain in Benghazi. Hij zei er dat de rebellen die de troepen van Moammar Gaddafi bevechten zijn helden zijn.