Rutte wil niks kwijt over gesprek met Statenlid

Gewoon een onschuldig gesprekje in het Torentje of „een buitengewoon ernstige zaak”? Premier Rutte zegt het eerste, PvdA-leider Job Cohen het laatste. Die roept de premier zelfs ter verantwoording, waardoor de strijd om de senaatszetels volgende week ook de Tweede Kamer bereikt.

De vraag van Cohen: heeft de premier toezeggingen gedaan aan het Statenlid Johan Robesin in ruil voor diens stem? Nee, zegt Rutte. En ja, hij heeft wel met hem gesproken in het Torentje. En niet alleen over „het mooie weer in Zeeland”. Verder wil hij niets kwijt over het gesprek. Rutte: „Het ligt voor de hand dat ik probeer te komen tot een meerderheid in de Eerste Kamer, als premier en als partijleider.” Geert Wilders was bij het gesprek, omdat het contact met Robesin via hem was gelegd.

Robesin is gekozen in de Provinciale Staten van Zeeland namens de Partij voor Zeeland. Normaal gesproken zou hij op 23 mei aanstaande zijn stem geven aan de Onafhankelijke Statenfractie (OSF); zijn partij is daarbij aangesloten. Toch doet hij dat niet, omdat het OSF-bestuur de nummer twee van 50Plus op de eerste plaats van de lijst heeft gezet.

Zonder Robesins stem gaat een streep door een plan van beide partijen, 50Plus en OSF. Zij hadden afgesproken dat een kwart van de 50Plus-Statenleden op de OSF zou stemmen, zodat de OSF opnieuw een zetel in de Eerste Kamer bemachtigt. In ruil daarvoor zou de nummer 2 van 50Plus, Kees de Lange, die OSF-zetel innemen. Voor het slagen van dit plan was de stem van alle Statenleden van OSF-partijen nodig. Robesin is afgehaakt.

Mede omdat ze geen lijstverbindingen met elkaar zijn aangegaan in aanloop naar de Statenverkiezingen in maart, verwachten de coalitiepartijen geen meerderheid te halen in de Eerste Kamer. Linkse partijen gingen wel lijstverbindingen aan.