Referendum over het station van Stuttgart

Station aanleiding voor volksopstand tegen heersende politiek.

Over de bouw van een nieuw en omstreden ondergronds station in de Duitse stad Stuttgart wordt een referendum gehouden. Daarover hebben de aanstaande coalitiepartners van Baden-Württemberg, de Groenen en de sociaal-democratische SPD, een akkoord gesloten.

In deze grote Duitse deelstaat zijn vorige maand verkiezingen gehouden, met onder andere het station van Stuttgart als inzet. De Groenen hebben de stembuswinst in Baden-Württemberg te danken aan hun verzet tegen de aanleg van het station in Stuttgart; een project dat de lokale bevolking in opstand bracht tegen de heersende politieke klasse.

De plannen voor de aanleg van een ondergronds station en de gedeeltelijke sloop van het oude station hebben voor een volksopstand gezorgd. Wekelijks waren in Stuttgart, hoofdstad van de deelstaat, grote protesten tegen dit miljardenproject. De besluitvorming was allang rond, maar daar trok de bevolking zich niets van aan. Ze voelt niets voor een prestigieus station en bouwchaos in de stad. In de herfst escaleerde de zaak. Betogers werden in elkaar geslagen, de strijd om het station werd een gevecht tussen burgers die zich genegeerd voelden, en politici die te laat door hadden dat het volk opgelegde besluiten niet langer accepteerde.

Eenderde van de stemgerechtigden, circa 2,5 miljoen mensen, zouden tijdens de volksstemming tegen het station moeten stemmen om aanleg ervan te verhinderen; volgens experts een nauwelijks te halen aantal. (NRC)