Proefkonijn in een testlab

Game

Portal 2van Valve

Voor Xbox 360, PlayStation 3, Windows, Mac *****

De makers van Portal waren niet tevreden met enkel een reeks ruimtelijke puzzels rond een geweer dat dimensiepoorten opent. Ze verzonnen er een verhaal bij dat antwoord gaf op een essentiële vraag: waarom los je deze puzzels op? Simpel, omdat je een proefkonijn bent in een testlab gerund door GLaDOS, een gestoorde computer. Denk: de vrouwelijke HAL 9000. Zo was een vernuftig puzzelspel in één klap een verrassend en geloofwaardig sciencefictionavontuur geworden – met een verhaal dat gaandeweg werd ontsloten in bizarre computermonologen.

Portal was een downloadgame die voor een klein bedrag werd verkocht, Portal 2 is een volwaardig spel in een doosje. Er zit een extra spelstand bij voor twee spelers tegelijk, en de hoofdmoot is langer. Om precies te zijn is deze op te breken in drie aktes die elk een vraag beantwoorden: hoe worden de testkamers gebouwd, wat is de oorsprong van het lab, en wat gaat er mis als domheid wint van boosaardigheid?

De puzzels zijn niet moeilijker gemaakt, wel met nieuwe elementen verrijkt. De balans is precies goed: je inspecteert de kamer, krabt achter je oren, probeert het een en ander, kijkt nog eens goed – en dan is daar plots de aha-erlebnis. Dit keer lijken er zelfs minder scherpe randjes te zijn, waardoor je minder snel vast komt te zitten. Dikke kans dat de makers daarin zijn geslaagd door hun game tot in den treure op testspelers los te laten.

Hoe toepasselijk.

Niels ’t Hooft