Prins trouwt, Britten zuchten

Irish Guardsman Bortnill St'Ange is fitted with his ceremonial uniform by Master Tailor Lance Sergeant Matthew Else at their barracks in Windsor, southern England April 21, 2011. The Guards will perform ceremonial duties at the wedding of Britain's Prince William and Kate Middleton on April 29. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN - Tags: ROYALS MILITARY SOCIETY)
Irish Guardsman Bortnill St'Ange is fitted with his ceremonial uniform by Master Tailor Lance Sergeant Matthew Else at their barracks in Windsor, southern England April 21, 2011. The Guards will perform ceremonial duties at the wedding of Britain's Prince William and Kate Middleton on April 29. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN - Tags: ROYALS MILITARY SOCIETY) REUTERS

Het is stil in de straat. Alle buren zijn vertrokken, de auto’s vol koffers. Londen loopt leeg. En dat terwijl de Britten volgende week massaal met vlaggetjes langs de route naar Westminster Abbey worden verwacht voor het huwelijk van William, oudste zoon van kroonprins Charles, met ‘burgermeisje’ Kate Middleton.

Wie door het centrum van Londen loopt, ziet vlaggen en slingers. Fonteinen zijn schoongemaakt, gazonnen gemaaid, bloembedden bijgeplant. De metrostations nabij de route zijn opgefrist. . En elke tien seconden verschijnt een Kate&Wills-gerelateerd nieuwtje online. De tv is gekaapt door koninklijke docu-soaps.

Toch laat The Wedding de Britten onverschillig. Wat wel telt: dankzij het huwelijk heeft het land een extra lange paasvakantie. De huwelijksdag, volgende week vrijdag, is een officiële vrije dag. Wie drie werkdagen opneemt, kan elf dagen weg.

Acht van de tien Britten laat het huwelijk koud, zeggen peilingen en één op de drie laat de tv die dag uit. Twee miljoen Britten verlaten het land. Het aantal aanvragen voor straatfeesten is ongekend laag, en in het noorden, zoals Glasgow, wordt het huwelijk helemaal niet in het openbaar gevierd.

Bij het huwelijk van kroonprins Charles en Lady Diana, in 1981, vierden nog 10 miljoen Britten een straatfeest. Maar het in tranen geëindigde sprookje van Charles & Di heeft het imago van de monarchie geen goed gedaan. Charles (62) verkeert met zijn Camilla nu in rustiger vaarwater, maar veel enthousiasme hebben die twee niet opgewekt. Peilingen geven aan dat de Britten ontevreden blijven over het functioneren van hun monarchie. Ze zijn nog geen republikeinen, maar ze willen dat het instituut wordt gemoderniseerd. Wellicht zullen William en Kate de monarchie een fris gezicht geven.

Voor de rest van de wereld staat het huwelijk daar los van. Vrijdag zetten twee miljard mensen hun tv aanzetten voor wat The New York Times „a global fantasy” noemt.

Bijlage Vorstensprookjes, over monarchieën in Europa