Prediker van verfijnde techniek

Wiel Coerver was bezeten van voetbal. Hij ontwikkelde zich tot toptrainer en pedagoog.

Nederland, Amsterdam, 07-08-2004. Oud Trainer, oefenmeester Wiel Coerver. Oud trainer van oa Feyenoord. © Michael Kooren./HH
Nederland, Amsterdam, 07-08-2004. Oud Trainer, oefenmeester Wiel Coerver. Oud trainer van oa Feyenoord. © Michael Kooren./HH © Michael Kooren/ HH/Hollandse>

Kappen en draaien zijn de eerste woorden die te binnen schieten bij de herinnering aan voetbaltrainer Wiel Coerver. Hij heeft de zeldzame eer dat zijn naam is verbonden aan een specifieke trainingswijze: de Coerver-methode.

Oud-internationals als Jan Peters (onder meer NEC en AZ), Frans Thijssen (onder meer NEC, FC Twente en Ipswich Town) en Jan van Deinsen (NEC, Go Ahead, Feyenoord) zijn schatplichtig aan de Limburger, die afgelopen nacht op 86-jarige leeftijd in Kerkrade is overleden aan de gevolgen van een longontsteking. En vele andere voetballers met hen. Zij vielen op door hun verfijnde baltechniek, die Wiel Coever niet moe werd er bij hen in te hameren. Hij maakte daarbij gebruik van de kennis die bewegingswetenschappers aan de Universiteit van Nijmegen hadden opgedaan. Techniek, balbeheersing en passeerbewegingen die eindeloos worden geoefend, kenmerken de Coerver-methode.

Hij was bezeten van voetbal, met als keerzijde dat zijn gedrevenheid niet altijd werd begrepen. Zelf zei hij ooit over zijn als lastig ervaren karakter: „Toen ik slaagde voor mijn trainersdiploma, had ik een 9 voor psychologie, maar ik heb mijn hele leven met alles en iedereen ruzie gehad.”

Op de website van het Limburgs Dagblad en De Limburger noemt Frans van Balkom, ook een Kerkradenaar en een trainer met wie hij veel samenwerkte, Coerver vandaag een „unieke man”. „Wat Einstein was voor de wetenschap was Coerver voor het voetbal. Vorige maand was hij in de gangen van het verzorgingstehuis waar hij zat, nog oefeningen aan het demonstreren.”

Naar Coerver werd een voetbalschool vernoemd (in Rijssen, opgericht door oud-voetballer Jan Michels), zijn trainingsmethoden werden geboekstaafd en op videobanden en dvd’s vastgelegd. Onder andere de jeugdafdeling van Manchester United traint gedeeltelijk aan de hand van de lessen die Coerver heeft verspreid. In 2008 kreeg hij van zijn Nederlandse collega’s, verenigd in de CBV (Coaches Betaald Voetbal), een oeuvreprijs. Een jaar eerder was hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Als trainer/coach boekte Coerver zijn grootste succes bij Feyenoord. Onder zijn leiding veroverde deze club in 1974 de UEFA Cup (nu opgegaan in de Europa League) en het landskampioenschap. Als voetballer speelde hij in de jaren veertig en vijftig in Limburg bij Bleijerheide. Bij de invoering van het betaald voetbal in 1954 ging hij naar Rapid JC uit Heerlen, dat in 1956 landskampioen werd en later met Roda Sport fuseerde tot Roda JC.

Zijn trainerscarrière begon Coerver bij de amateurvereniging SVN (Nieuwenhagen, Limburg) waarna hij in zijn geboorteplaats Kerkrade bij Roda JC in het betaald voetbal debuteerde. Vervolgens maakte hij furore bij Sparta, NEC, Feyenoord, het nationale elftal van Indonesië en Go Ahead Eagles.

In Deventer besloot Wiel Coerver in 1977 dit deel van zijn loopbaan om zich vervolgens geheel te wijden, op trainingsvelden, in sporthallen en waar dat verder maar kon, aan de nationale en internationale verspreiding van de Coerver-methode.