Ovenwant in brand

Het minst verwacht je het van ovenwanten. Dat ze beter branden dan een sigaar. Vertrouw er liever niet blind op bij het barbecuen en vuurwerk in de keuken.

Fik is link. Helemaal als dat wat je beschermen moet tegen brandwonden het niet doet. Verraderlijk zelfs; een zilveren coating buiten op een ovenwant. Het zou een kunststof- of metaalfolie kunnen zijn die hitte tegenhoudt. Maar soms lijkt het alleen maar een coating.

„Moet je nou eens kijken buurman”, zei buurvrouw. Ze liet haar kapotte ovenwant zien. De rug knalroze, de handpalmkant bestikt met een metaalkleurig materiaal. Ik had haar een sudderplaatje cadeau gedaan omdat haar melk zo vaak overkookt. Het plaatje dat eerder op deze plek besproken is en waar vooral Amerikanen hoog van opgeven, omdat het zo goed suddert. Een betrekkelijk nieuwe kooktechniek voor veel Amerikanen, sudderen.

Buurvrouw had er melk op gekookt, en inderdaad buurman, die kookte eindelijk eens niet over. Met een ovenwant aan had ze het hete stalen sudderplaatje van het fornuis gepakt. O schrik. Rook en stank waren haar deel. Veel had het niet gescheeld of het plaatje was dwars door de want gebrand. De zilveren beschermlaag bleek helemaal geen brandwerende coating maar zilverkleurig plastic. Het smolt subiet. De vulling in de ovenwant deed daarna ook niet zijn best om buurvrouw voor verwonding te behoeden. Hij schroeide in en brandde aan. Het liep maar net goed af.

Lucifer erbij, veilig buiten, dicht bij de waterkant. Het pluizige materiaal van de vulling brandde gretig en onmiddellijk en ook het grijze plastic wilde graag branden. De want brandde in een minuut op tot een zwart propje. Geen idee waar deze ovenwant vandaan kwam, we kunnen de winkelier niet waarschuwen en de fabrikant niet voor het gerecht slepen. Een labeltje in de want zei niets over de herkomst, alleen iets over het materiaal. 80 procent polyester en 20 procent katoen. Moordenaars!

Hangt het in de lucht? Het lijkt erop dat het heerst; ovenwantentijd. Met nouveautés. Dezelfde dag van de brand in de ovenwant bracht de post twee ovenwanten ter beoordeling. Ze komen uit Engeland, merk Master Class van fabrikant Kitchen Craft. En een Franse pannenfabrikant stuurt gelijkertijd een persbericht. ‘Nieuwe pannenlappen!’ Silicone doet het hem. De knaloranje ovenwanten lijken van rubber, maar zijn gemaakt van hitteverdragend silicone. Volgens de verpakking kun je ermee zwemmen in kokend water, beschermen ze tegen stoom en voorkomen ze brandwonden van gloeiend hete vloeistoffen. Maar tegen vlammen zijn ze niet bestand, staat op het labeltje dat erin is vastgenaaid. En de maximumtemperatuur die ze tegenhouden is 250 graden Celsius.

De Franse siliconen zijn onderweg en als testen nieuw inzicht geven geef ik dat inzicht door, later.