Opstelten trekt na commotie plan politietoezichthouders terug

Den Haag : 7 september 2010 Kamerdebat, met oud-informateur Opstelten, na het mislukken van de onderhandelingen van een rechts kabinet. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 7 september 2010 Kamerdebat, met oud-informateur Opstelten, na het mislukken van de onderhandelingen van een rechts kabinet. foto © Roel Rozenburg Ivo Opstelten. Foto NRC/Roel Rozenburg

Politieagenten zullen niet deels worden vervangen door goedkopere toezichthouders. Het kabinet voert de nieuwe functie van politietoezichthouder niet in. Dat heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) besloten na commotie over een intern stuk dat gisteren is uitgelekt.

Opstelten trekt hiermee een plan in waarover in het regeerakkoord afspraken waren gemaakt. Volgens een circulaire die in maart binnen de politie en in ministerie was verspreid zouden van de 49.500 agenten er tot 2015 10.000 worden vervangen door goedkopere politietoezichthouders. Dit zou 30 miljoen euro besparen. De politietoezichthouder zou minder bevoegdheden krijgen dan een agent.

Coalitiepartij VVD nam meteen afstand. “Wij willen geen politie light”, zei Kamerlid Hennis-Plasschaert. “Dit gaat niet gebeuren.” Ook PVV-leider Wilders toonde zich direct tegenstander. Hij twitterde:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Plan kabinet voor toezichthouders ipv agenten is bagger. Bezuinigingen zoeken ze maar op een andere manier maar niet zo. Geen steun PVV dus

Ook de politiebonden reageerden afwijzend. “Er mogen politietoezichthouders komen. Maar wel er bij, niet in plaats van agenten”, zei Gerrit van de Kamp van de ACP. “Het kabinet zet graag een beeld van zichzelf neer van crimefighters. Daar druist dit helemaal tegen in.” Ook de korpschefs waren tegen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet vanmorgen weten dat het plan van tafel is. De minister neemt afstand van het interne document. Opstelten zal op een andere manier de 30 miljoen euro bezuinigen. “Er zijn en blijven 49.500 agenten”.