Ook Google Android bewaart locatiegeschiedenis

Het recente verhaal over de iPhone die je locatiegegevens ongevraagd bewaart in een leesbaar bestand, krijgt een staartje. Volgens een beveiligingsexpert die door de doorgaans betrouwbare Amerikaans krant Wall Street Journal wordt aangehaald, stuurt ook  Google’s mobiele besturingssysteem Android de locatie op regelmatig basis door naar het internetbedrijf. Het zou gaan om enkele malen per uur, waarbij de gegevens van de dichtstbijzijnde draadloze netwerken worden doorgegeven, maar ook de unieke code van de telefoon.

Als je niet wilt dat een Android-toestel wifi-gegevens doorstuurt, kun je de wifi-verbinding eventueel uitschakelen. Of nog simpeler: bij je instellingen in Android veranderen dat Google je locatiegegevens mag gebruiken: kijk bij Settings / Locations & Security voor de opt-out. Maar schakel je bij Android het delen van de informatie uit, dan lijkt Google Maps ook geen gebruik meer maken van wifi-gegevens. Je kunt dus niet zonder je locatie te delen gebruiken maken van coördinatie van omliggende wifi-netwerken. Na de opt-out lijkt locatiebepaling zonder GPS (binnenshuis)  niet meer te werken, maar als je het delen van de gegevens activeert werkt het wel weer meteen. Als iemand andere ervaringen heeft: graag in de reacties.

Omdat er de mogelijkheid bestaat de functie uit te schakelen, snapt Google de ophef om het WSJ-artikel niet. Dit is de officiële reactie op de kwestie:

We geven gebruikers van tevoren een keuze en controle over het registeren, delen en gebruik van locaties om te zorgen voor een betere gebruikservaring op hun Android-toestellen. Dit betekent dat sommige locatie-gerelateerde informatie lokaal op het toestel wordt bewaard - maar slechts gedurende een gelimiteerde periode. Als er gegevens over locaties naar de locatieserver van Google wordt verzonden, dan gebeurt dit volledig geanonimiseerd en is deze informatie niet terug te leiden naar een specifieke gebruiker.

 

Commercie

De locatiegegevens van een telefoon zijn commercieel interessant. Zo baseert TomTom zijn verkeersinformatiedienst HD Traffic gedeeltelijk op de snelheid waarmee de mobiele telefoons van het Vodafone netwerk bewegen. Daarbij wordt alleen gebruik gemaakt van anonieme gegevens. Maar locatiegegevens zijn ook interessant om gebruikers per telefoon aanbiedingen te kunnen doen, een van de manieren waarop Google advertenties wil gaan verkopen. Denk aan soortgelijke  diensten van Foursquare of Facebook Places: niet alleen je vrienden, ook marketeers likken hun vingers af bij de gedachte dat ze kunnen zien wat je waar aan het doen bent.

Streetview

Google vergaarde gegevens van wifi-netwerken ongevraagd voor StreetView, de foto’s van de openbare weg die je in Google Maps kunt bekijken. Ook het zogeheten MAC-adres werd bewaard, een unieke code voor elke draadloze router. Na protesten van privacyorganisaties bekende Google schuld, zei dat het een stomme fout was en paste de strategie aan. Wel druppelen nu nog de boetes binnen van de rechtszaken die volgden over het ongewenst bewaren van deze gegevens. Afgelopen week kreeg Google nog een dwangsom van 1 miljoen euro opgelegd door het CPB.