Museum wil doek Klimt teruggeven

Een museum in Oostenrijk wil een kostbaar schilderij van Gustav Klimt teruggeven aan de rechtmatige eigenaar, nu is gebleken dat het kunstwerk in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s is geroofd. Het schilderij, Litzlberg am Attersee, hangt momenteel in het museum voor moderne kunst in Salzburg en is mogelijk zo’n dertig miljoen euro waard.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de nazi’s het schilderij in beslag namen toen zij het appartement uitruimden van Amalie Redlich, een vrouw die in 1941 naar Polen werd gedeporteerd. De kleinzoon van Redlich, Georges Jorisch, is de rechtmatige eigenaar van het werk.

Het schilderij werd destijds gekocht door kunstverzamelaar en -handelaar Friedrich Welz die het in 1944 ruilde voor een werk van het staatsmuseum van Salzburg. Het werk bleef in bezit van het museum en werd in 1952 overgenomen door de opvolger van het museum, de Salzburger Residenzgalerie. Later ging het deel uitmaken van de inventaris van het museum voor moderne kunst in Salzburg.

„Dit is geroofde kunst, daar is geen twijfel over mogelijk”, zei Wilfried Haslauer, plaatsvervangend gouverneur van Salzburg. Het bestuur van de deelstaat moet nu beslissen of het werk wordt teruggegeven, zoals Haslauer aanraadt. Vermoedelijk zal dat deze zomer gebeuren. De advocaat van Jorisch is opgetogen over de gang van zaken. (Novum/AP)