Moratorium op het zoeken naar schaliegas in Zuid-Afrikaanse Karoo

Met een moratorium op de omstreden boormethode ‘fracking’ dwarsboomt het kabinet van Zuid-Afrika plannen van Shell en enkele andere energiemaatschappijen om in het land naar schaliegas te zoeken.

Het ministerie van Mineralen maakte gisteren bekend dat de aanvraag van Shell pas in behandeling wordt genomen als in Zuid-Afrika meer onderzoek is gedaan naar de milieueffecten van de boormethode.

Bij fracking (hydraulic fracturing) worden water, zand en chemicaliën onder hoge druk de grond ingespoten, waarna zeer diep liggend gas vrijkomt. Shell maakte vorig jaar bekend op deze wijze naar gas te willen zoeken in het woestijngebied Karoo .

Het energiebedrijf lag de afgelopen maanden zwaar onder vuur van actiegroepen van plaatselijke boeren en milieubeschermers, waaronder prinses Irene. Zij beheert in het gebied een natuurreservaat. Zij vrezen dat de boormethode onherstelbare schade aan het grondwater aanricht. Per boorput is ongeveer 4 miljoen liter water nodig, terwijl water schaars is in de Karoo.

Shell laat in een schriftelijke reactie weten bij het ministerie navraag te willen doen naar de „volledige implicaties” van het moratorium. Het bedrijf zegt graag aan het onderzoek naar fracking mee te werken.