Marco Kroon vrijgesproken van het bezit en gebruik van cocaïne

Kroon vanochtend in de rechtbank in Arnhem. Foto: WFA / Paul Rapp.

De militaire rechtbank in Arnhem heeft militair Marco Kroon vrijgesproken van het bezit en gebruik van cocaïne. Wel werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur en een boete van 750 euro voor het bezitten en overdragen van stroomstootwapens.

Kroon had voorafgaand aan de uitspraak laten weten dat hij de Militaire Willemsorde, die hij in 2009 ontving voor zijn heldhaftige optreden in Afghanistan, inlevert als hij in hoger beroep veroordeeld wordt voor het bezit van cocaïne. Nu dat niet waarschijnlijk lijkt, kan Kroon de onderscheiding zo goed als zeker houden en hoeft hij ook niet te vrezen voor zijn baan bij Defensie.

Justitie had tegen Kroon een werkstraf van honderdtwintig uur geëist voor onder meer het bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs. Aanvankelijk ging justitie ervan uit dat Kroon zelf cocaïne heeft gebruikt, maar die beschuldiging kon het OM niet bewijzen.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht zes borstharen van Kroon, die hij zelf met zijn vingers had uitgetrokken, op sporen van cocaïne. Die sporen werden ook aangetroffen, maar volgens het NFI kan de cocaïne ook op de vingers van de militair hebben gezeten doordat hij een jas droeg waarin sporen van drugs zijn aangetroffen.

Kroon, die een café runt in Den Bosch, zegt dat die jas van een cafébezoeker was. Nu de onderzoeksresultaten van het NFI-onderzoek naar de borstharen nagenoeg waardeloos zijn, stelt het OM niet meer hard te kunnen maken dat de Bosschenaar cocaïne heeft gebruikt. Justitie eiste daarom vrijspraak voor dit feit.

Kroon ontkent ooit drugs te hebben gebruikt. Wel heeft hij tegenover de militaire kamer in Arnhem toegegeven een stroomstootwapen te hebben gehad.