Lest prik de dorst nou beter of niet?

„Met de zonnige terrasjes in aantocht, vraag ik me af hoe het kan dat bronwater met bubbeltjes beter mijn dorst lest dan plat water”, mailt Eva de Jong uit Utrecht. „Of lijkt dit alleen maar zo?”

„Het is volslagen onzin dat water met bubbels beter de dorst lest”, zegt smaakexpert Pieter Punter, directeur van het smaakonderzoeksbureau OP&P Product Research in Utrecht . Hoogstens zorgt het koolzuur er volgens Punter voor dat de speekselproductie wordt gestimuleerd. En dat Eva de Jong daardoor denkt dat ze meer vocht binnen krijgt.

„Nee, er is geen wetenschappelijk bewijs dat bruisend water beter dorstlessend zou zijn”, zegt ook een woordvoerder van Spa Nederland, nadat ze navraag heeft gedaan bij een ‘waterexpert’ van het bedrijf. „Maar een fysioloog heeft eens gezegd dat het bruisende effect zorgt voor een verfrissende boost en een rustgevend gevoel in de mond. Het kan zijn dat iemand dit ervaart als extra dorstlessend.”

Wat doen die bubbels dan precies in je mond? Punter: „Ze stimuleren daar de vrije zenuwuiteinden.” En dat geeft een fijne gevoelssensatie. „Je hebt het gevoel dat er meer in je mond gebeurt.”

Of iets dorstlessend werkt of niet heeft volgens Punter te maken met de hoeveelheid vocht die je maag binnenkomt. „Dat wordt niet of nauwelijks beïnvloed door deze gevoelssensatie in je mond”, zegt Punter. Als je een glas water met of zonder bubbels drinkt, komt er evenveel water in je maag.

Water (met of zonder prik) lest beter de dorst dan frisdrank of bier. Punter: „Omdat het neutraal is”, en niet allerlei extra toevoegingen bevat zoals suiker, limonadesiroop of fruitextracten”, die juist weer dorst opwekken.

Ook goed tegen de dorst: een paar druppels citroensap in een glas water.

Punter: „Dat zuur wekt speeksel op en geeft het gevoel dat je meer vocht binnenkrijgt”.

Corinne van der Velden