Landbouwbedrijven getroffen door droogte

Nederland, Haarsteeg, 21-04-11 Het land van een bomenkweker wordt besproeid. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Haarsteeg, 21-04-11 Het land van een bomenkweker wordt besproeid. © Foto Merlin Daleman

Barbecues en paasvuren worden aan banden gelegd, kwekers en telers maken zich zorgen.

Het is pas april, maar Nederland wordt nu al geteisterd door droogte. Dat levert voor verschillende sectoren problemen op en extra kosten.

Fruittelers, akkerbouwers en boomkwekers in het hele land zijn veel eerder dan gebruikelijk begonnen met sproeien van hun gewassen. Omdat het ’s nachts behoorlijk afkoelt levert dat weer een risico op. Nachtvorst kan met name op fruitbloesem beschadigingen veroorzaken. In het algemeen is de grond nog redelijk vochtig maar landbouwers in hooggelegen gebieden kampen volgens LTO Nederland met droogte en lagere niveaus van het slootwater.

Het mooie weer biedt de agrarische sector ook voordelen: veel boeren lopen ver voor op schema met het poten van aardappelen en het zaaien van bieten, graan en andere gewassen. Ook hebben ze volgens LTO meer tijd voor onderhoudswerkzaamheden aan sloten.

Brandweerkorpsen in het hele land zijn extra alert op bos-, berm- en duinbranden. Daarom zullen veel paasvuren, traditie in met name het oosten van het land, mogelijk verboden worden.

Voor de komende dagen zal het zonnige weer aanhouden. Alleen in het zuiden van het land is er vandaag kans op plaatselijke buien. Maar, zo relativeert de website weer.nl van Meteo Consult, „die ene, enkele plaatselijke bui zet voor de algehele droogte geen zoden aan de dijk”.

De natuurgebieden in Oost-Nederland zijn zo droog dat veiligheidsdiensten roken, barbecuen en andere vormen van open vuur daar verbieden.

Het risico op bos- en heidebranden is te groot, lieten ze gisteren weten via de site natuurbrandgevaar.nl. Ook het stoken van tuinafval is verboden. (NRC)