Kroelend over de vleugel

This Sunday, Sept. 12, 2010 photo released by Will Ragozzino/PatrickMcMullan.com shows violinst Hahn-Bin performing at the presentation of the Elise Overland spring 2011 collection during Fashion Week in New York. (AP Photo/PatrickMcMullan.com, Will Ragozzino) NO SALES, EDITORIAL USE ONLY
This Sunday, Sept. 12, 2010 photo released by Will Ragozzino/PatrickMcMullan.com shows violinst Hahn-Bin performing at the presentation of the Elise Overland spring 2011 collection during Fashion Week in New York. (AP Photo/PatrickMcMullan.com, Will Ragozzino) NO SALES, EDITORIAL USE ONLY ASSOCIATED PRESS

De Lady Gaga van de klassieke muziek. Zo wordt de Koreaans-Amerikaanse violist Hahn-Bin genoemd. Niet zonder reden, want hij heeft het een en ander gemeen met de popdiva: de verering voor Andy Warhol en Madonna, de obsessie met mode en de enigszins onbenoembare seksuele identiteit. Met zijn extravagante uitdossingen, lijkt hij een New Romantic uit de vroege jaren tachtig: strakke leren broek, een kimono van Dior, zwarte make-up rond zijn ogen en een vervaarlijke, golfende kuif. Hahn-Bin (hij gebruikt alleen zijn voornaam) treedt graag op met een oogmasker van veren, alsof hij net is weggelopen van een decadent feestje van de aristocratie in de achttiende eeuw.

De Britse violist Nigel Kennedy schudde de klassieke muziek twintig jaar geleden al op met zijn ongewassen piekhaar. Janine Jansen deed onwennig enige danspassen tijdens een gechoreografeerd optreden in het Concertgebouw. Maar Hahn-Bin heeft muziek en performance art verweven. In zijn huidige recitaltournee door de Verenigde Staten, kroelt hij over de vleugel, ligt languit op de grond, zingt zelf een stukje, en is veelvuldig dansend in beweging – wat niet meevalt als je ondertussen viool moet spelen.

En dat kan hij heel goed. Hij speelde als tienjarige al bij de uitreiking van de Grammy’s voor Isaac Stern, en studeert al bijna tien jaar bij de grote Itzhak Perlman. Vorige maand debuteerde Hahn-Bin op de heilige grond van Carnegie Hall, maar hij was ook te horen in de Louis Vuitton Store op World Fashion Day. Zijn eerste cd moet hij nog maken, een dvd ligt misschien meer voor de hand. Hahn-Bin, onthoud die naam niet. Nergens voor nodig, want hij zal binnenkort toch overal opduiken.

Peter de Bruijn