Kortkolom economie

NYSE wijst bod van Nasdaq en ICE weer af

Amsterdam. NYSE Euronext, eigenaar van de beurs in Amsterdam, heeft het rivaliserende overnamebod van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq opnieuw afgewezen. NYSE Euronext wil samengaan met Deutsche Börse, eigenaar van onder meer de beurs van Frankfurt. Nasdaq biedt samen met IntercontinentalExchange (ICE), een online beurs, 11,3 miljard dollar (7,8 miljard euro) voor NYSE Euronext. NYSE Euronext geeft echter de voorkeur aan het circa 2 miljard dollar lagere bod van Deutsche Börse, omdat een fusie met deze partij beter aansluit bij hun strategie. Nasdaq/ICE stuurde eerder deze week een overnamevoorstel naar NYSE Euronext. Jan-Michiel Hessels, voorzitter van de raad van commissarissen van NYSE Euronext, herhaalde dat zijn bedrijf niet in zee wil met Nasdaq/ICE: „De uitvoering van dit voorstel brengt onacceptabele risico’s met zich mee.” (NRC)

Nedcar wil loonoffer van personeel

Maastricht. NedCar in Born vraagt van zijn 1500 werknemers een loonoffer van 5 procent. De autofabrikant en moederbedrijf Mitsubishi verwachten voor het fiscaal jaar 2011 een fors verlies en willen om die reden bezuinigen op de personeelskosten. Het verlies loopt nog verder op als gevolg van de tsunami in Japan. De bonden vinden 5 procent te veel. Ze willen, na overleg met de achterban, onderhandelen over afzien van een afgesproken loonsverhoging van 2,15 procent. Mitsubishi beslist dit jaar nog over het voortbestaan van NedCar. Productie van auto’s lijkt er niet meer in te zitten, assemblage mogelijk wel. (NRC)

Conflict over Bulgaarse arbeidsmigranten

Amsterdam. Het Nederlandse bedrijfsleven verzet zich tegen het door minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) aangekondigde beleid om de komst van arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië te beperken. Volgens de drie grootste werkgeversorganisaties – VNO-NCW, MKB en LTO – is er onvoldoende Nederlands personeel beschikbaar op de arbeidsmarkt en zal het beleid van Kamp leiden tot grote krapte op de arbeidsmarkt. De werkgeversorganisaties schrijven dat in een brief aan Kamp. De minister wil strenger toetsen bij het afgeven van tewerkstellingsvergunningen en die alleen nog maar in uitzonderingsgevallen verstrekken. Volgens de werkgevers is het schadelijk voor de Nederlandse economie om de arbeidsmarkt op die manier te beperken. Het door Kamp veronderstelde aanbod van Nederlandse werknemers is een ‘theoretisch aanbod’. (NRC)