Kortkolom buitenland

Militairen van Ouattara voeren onderling strijd

Abidjan. Onder gewapende eenheden die de Ivoriaanse president Alassane Ouattara na een korte burgeroorlog aan de macht hebben geholpen, is gisteren strijd uitgebroken. In zowel Abidjan als San Pedro ontstonden vuurgevechten tussen de Republikeinse Strijdkrachten van Ouattara, onder leiding van premier en defensieminister Guillaume Soro, en militairen van krijgsheer Ibrahim Coulibaly, pleger van mislukte coups in 1999 en 2002. In San Pedro greep de VN-vredesmacht in toen de legers van Soro en Coulibaly, oude rivalen, mortieren en raketten afvuurden. De strijd zou zijn ontstaan toen militairen andere militairen wilden verhinderen te plunderen. In Abidjan werd gevochten in de wijk Abobo waar Coulibaly’s hoofdkwartier zit. (AP)

Cambodja en Thailand weer slaags aan grens

Bangkok. Thailand en Cambodja zijn vandaag opnieuw met elkaar in conflict geraakt over een grensgebied rond een tempel. Zeker zes militairen verloren het leven en er vielen meerdere gewonden. Beide kanten beschuldigden elkaar ervan als eerste te hebben geschoten. Ditmaal ging het om de Ta Krabei-tempel, zo’n 150 kilometer ten westen van de Preah Vihear-tempel uit de elfde eeuw. Bij gevechten over die laatste tempel vielen in februari van dit jaar tien doden. De laatste weken was er een informele wapenstilstand. Indonesië heeft geprobeerd tussen beide landen te bemiddelen. (AP, BBC)

Familiedrama in Nantes eist vijf levens

Nantes. In de Franse stad Nantes heeft de politie de stoffelijke resten ontdekt van een 49-jarige vrouw en haar vier kinderen. Van de familie was al sinds begin deze maand niets meer gehoord. Omdat de 50-jarige vader van het gezin niet is gevonden, heeft de politie een opsporingsbevel voor hem uitgegeven. Brieven aan de school van de twee jongste kinderen suggereerden dat het gezin inderhaast had moeten vertrekken naar Australië. De vader had kort geleden e-mails gestuurd naar een familievriend dat hij voor de Amerikaanse geheime dienst werkte. Gistermorgen werden in de tuin resten van een been ontdekt. Graafwerk bracht de slachtoffers aan het licht, evenals de twee labradors van het gezin. (AFP)

Nieuw plan Golf voor oplossing in Jemen

Sana’a. Een nieuw plan van de Arabische Golfstaten voor Jemen roept president Ali Abdullah Saleh op over drie maanden de macht over te dragen aan zijn vicepresident. Het plan is volgens functionarissen gisteren in Sana’a gepresenteerd. De Golfstaten maken zich zorgen over de toenemende instabiliteit van Jemen, waar naast de oude rebellies en opstanden honderdduizenden Jemenieten in demonstraties het opstappen van Saleh eisen. Het voorstel garandeert Saleh dat hij noch zijn familie en naaste medewerkers wegens ambtsmisdrijven wordt vervolgd. De oppositie op haar beurt zou een eind moeten maken aan haar demonstraties. Saleh heeft nog niet gereageerd. (Reuters)

President Burkina Faso hoofd defensie

Ouagadougou, 21 april. De president van Burkina Faso, Blaise Compaoré, heeft zichzelf per decreet benoemd tot minister van Defensie na de muiterij in het leger. Dat is gisteren bekendgemaakt. Compaoré, die sinds een staatsgreep in 1987 aan de macht is, zal onderhandelen met de muitende militairen, zei de nieuwe legerchef Honore Nabere Traore gisteren op de radio. De protesten tegen de hoge kosten van levensonderhoud sinds februari, gingen deze maand over in een opstand onder van de presidentiële garde, het leger en de politie. Vorige week ontsloeg Compaoré de regering en de oud-legerchef. (AP)