Kortkolom binnenland

Extra collegegeld bij te lange studie is zeker

Rotterdam. De Tweede Kamer is akkoord met het plan van staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) om studenten die te lang over hun studie doen 3.000 euro extra collegegeld te laten betalen. Tijdens een debat werd gisteren duidelijk dat Zijlstra kan rekenen op de stemmen van VVD, CDA, PVV en SGP. Om zich van de steun van de SGP te verzekeren, liet Zijlstra vorige week weten dat de langstudeerdersmaatregel pas in september 2012 van start gaat en niet al komend collegejaar. Oppositiepartijen probeerden gisteren nog tevergeefs uitzonderingsposities te bedingen voor onder meer deeltijdstudenten en topsporters. Ook zij mogen straks één jaar uitlopen in de bachelorfase van hun studie en één jaar in de masterfase. Daarna moet het hogere collegegeld worden betaald. (NRC)

Aantal koopzondagen blijft twaalf per jaar

Den Haag. Het aantal koopzondagen blijft gelijk. Een wetsvoorstel dat gemeenten de bevoegdheid zou geven zelf te beslissen of en, zo ja, hoeveel koopzondagen worden toegestaan, heeft geen meerderheid in de Tweede Kamer. Coalitiepartij VVD en de PVV zijn wel voor het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66, maar willen het om politieke redenen niet steunen. De VVD heeft in het regeerakkoord met het CDA afgesproken het huidige beleid van maximaal twaalf koopzondagen in stand te houden. Gedoogpartner PVV wil de steun van de SGP, met name in de senaat, voor het regeringsbeleid niet in de waagschaal stellen. (NRC)

Geuridentificatieproef verdachten afgeschaft

Rotterdam. Speurhonden worden niet meer ingezet om verdachten van een misdrijf aan te wijzen. De omstreden geuridentificatieproef wordt afgeschaft omdat hondengeleiders er te veel mee sjoemelden. Dat blijkt uit een brief van het Openbaar Ministerie aan oud-hoogleraar Jan Frijters. Procureur-generaal Henk van Brummen geeft in de brief toe dat de geurproef „een verkeerde weg” was en dat hij niet meer wordt uitgevoerd. Frijters deed eerder aangifte van valsheid in geschrifte toen hij ontdekte dat hondengeleiders met de voorschriften rommelden. (Novum)

Hofnarretje wordt toch geen Vlinderhof

Rotterdam. De nieuwe naam voor het Amsterdamse kinderdagverblijf Het Hofnarretje wordt niet Vlinderhof. Dat heeft de advocaat van kinderdagverblijf Vlinderhof in Aalsmeer gisteren bekendgemaakt, nadat hij eerder bezwaar had gemaakt tegen de beoogde naamswijziging. De Vlinderhof wil niet geassocieerd worden met Het Hofnarretje, waar Robert M. werkte, verdachte van grootschalig kindermisbruik. (Novum)

Herindeling noorden Limburg gaat niet door

Maastricht. De samenvoeging van de Noord-Limburgse gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar is van de baan. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) trekt het wetsvoorstel in, omdat er niet genoeg draagvlak bestaat. Het wetsvoorstel was vorig jaar al al op de lange baan geschoven vanwege het controversiële karakter. (NRC)

Gerard van der Wulp naar Antillen

Rotterdam. Gerard van der Wulp wordt de nieuwe vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten, per 1 augustus 2011, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekend. Van der Wulp (61) werkt momenteel op de ambassade in Washington. Daarvoor was hij directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst in Den Haag. (NRC)