kort nieuws

Toch tweede Borssele

Rotterdam. - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken zet het plan om een tweede kerncentrale in Borssele te bouwen door. Volgens hem is er ondanks de crisis rondom de Japanse centrale Fukushima Dai’ichi geen reden om de plannen hiervoor uit te stellen. Verhagen wil wel lering trekken uit de gebeurtenissen rondom de kerncentrale die in een crisis terecht is gekomen door de aardbeving en de tsunami van 11 maart in Japan. Deze lessen moeten volgens hem worden meegenomen bij het verlenen van een vergunning voor de bouw in het Zeeuwse Borssele. Dat geldt ook voor resultaten van een stresstest bij Europese centrales die dit jaar nog wordt gedaan. (NRC)

OM: Cel voor doelman

Rotterdam. - ADO Den Haag-doelman Gino C. heeft gisteren een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar tegen zich horen eisen wegens hennepteelt, valsheid in geschrifte en witwassen. In een loods in Ens (Flevoland), die op naam stond van de 28-jarige doelman, werden in augustus zo’n 4.200 hennepplanten aangetroffen. C. stond samen met zijn vriendin Denise le R. terecht voor de rechtbank in Lelystad. tegen haar werd ook twaalf maanden cel geëist. (NRC)

‘Eén biertje, graag’

Rotterdam. - Supermarkten, winkels en particulieren in de binnenstad van Amsterdam mogen tijdens Koninginnedag, volgende week zaterdag, slechts één alcoholische consumptie per klant verkopen. Dat meldde nieuwssite nu.nl gisteren. Op stations is alcohol helemaal niet toegestaan en ook de treinen van en naar Amsterdam worden drooggelegd, werd eerder deze week bekend. Op belangrijke stations in Noord-Holland wordt erop gecontroleerd voordat passagiers instappen. Ook de AH to go op de stations zullen geen alcohol verkopen. (NRC)

Massagraf in Mexico

Mexico-stad. - De Mexicaanse autoriteiten hebben woensdag 26 lichamen in verregaande staat van ontbinding aangetroffen in de noordelijke staat Durango. Vanwege de staat waarin de lichamen zich bevinden is identificatie moeilijk en is het nog onduidelijk wat de doodsoorzaak is, aldus de lokale autoriteiten. Er is niet bekendgemaakt of de lichamen in hetzelfde soort massagraven lagen als die in de staat Tamaulipas, waar onlangs 145 lichamen werden aangetroffen. Woensdag werden uren eerder 68 mensen bevrijd die door het beruchte drugskartel, Los Zetas, waren ontvoerd. De ontvoerden werden aangetroffen in een huis in de stad Reynosa. (AP)