Klassieke klachten

Op de jaarlijkse lijst van boeken waarover de meeste klachten komen bij bibliotheken, prijkt Brave New World op de derde plaats, schrijft The Guardian.

Het boek is uit 1932 maar nog steeds controversieel: Brave New World van Aldous Huxley. Lezers gaven aan dat het boek te expliciete sekspassages bevat en ook te ‘ongevoelig’ is. En daar schuilt fraai ironie in: het boek speelt zich af in een heilstaat waarin boeken verboden zijn. De bezwaren (meestal afkomstig van bezorgde ouders) tegen de meeste boeken richten zich op het voorkomen van (homo)seksualiteit maar ook drugsgebruik en anti-religieuze verhalen zijn niet geliefd. Reden dat Stephanie Meyer, Ellen Hopkins en Peter Parnell/Justin Richardson deze merkwaardige top-10 hebben gehaald. Ook onwelgevallige politiek is een reden om te klagen bij de bibliotheek: er komt veel bezwaar tegen Barbara Ehrenreichs Nickled and Dimed, een boek over de problemen die Amerikanen hebben om rond te komen. Brave New World is dit jaar de enige literaire klassieker die de top-10 heeft gehaald. (NRC)