Kamermeerderheid niet eens met Roemenen-stop minister Kamp

Roemeense en Bulgaarse aspergestekers aan het werk in het Brabantse Someren. Foto NRC / Rien Zilvold

Het merendeel van de Tweede Kamerleden kan zich niet vinden in het plan van het kabinet om geen werkvergunningen meer te geven voor arbeiders uit Roemenië en Bulgarije. Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil geen werkvergunningen meer geven aan Roemenen en Bulgaren die seizoensarbeid komen verrichten. Volgens hem zijn er genoeg Nederlandse werklozen die hetzelfde werk kunnen doen. Aardbeientelers bestrijden dit, aldus Nieuwsuur. Werklozen zouden het zware werk op de knieën niet willen doen, of houden er na een paar dagen mee op. De tuinders zeggen dat de Roemenen veel productiever en gemotiveerder zijn dan de gemiddelde werkloze.

VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vinden het onterecht dat de regels middenin het seizoen worden aangepast. Onder anderen aardbeientelers komen daardoor in de problemen. Zij moeten vanaf volgende week oogsten, maar zitten zonder medewerkers. Roemenen inhuren mag niet meer, maar Nederlanders zijn voor het werk niet te vinden, zeggen de partijen.

De Tweede Kamer debatteert volgende week over de zaak.