Kabinet wil geweld tegen scheidsrechters harder aanpakken

Justitie gaat geweld tegen scheidsrechters harder aanpakken. Het Openbaar Ministerie kan voortaan dezelfde straffen eisen als bij geweld tegen agenten. Dat staat in een plan van minister van Volksgezondheid Schippers (VVD) dat vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Het kabinet wil het sportklimaat veiliger maken. Volgens Schippers komen nu nog teveel incidenten voor op en rond de velden. Met het plan moeten vecht- en scheldpartijen, bedreigingen en het molesteren van scheidsrechters verleden tijd worden.

Naast een hardere aanpak voor geweld tegen scheidsrechters wil de minister ook duidelijkere gedragsregels binnen sportclubs en moet een gedragscursus een vaste plek krijgen in de opleidingen van trainers en coaches.

Het kabinet onderzoekt nog of ook clubs en tuchtcommissies in de toekomst aangifte kunnen doen van geweld. Nu kan alleen het slachtoffer dat nog.